Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
10. 10. 2019,
19.09

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Brnik letalske povezave letalske karte ZDA

Četrtek, 10. 10. 2019, 19.09

4 leta, 6 mesecev

Za ugoden polet v ZDA ne bo več treba v Benetke

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Brnik New York | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Če je bilo še pred kratkim treba za ugodne letalske povezave do ZDA izhodišče iskati v enem od okoliških letališč, so se v zadnjem obdobju pojavile tudi poceni letalske povezave z Brnika. Kje se skrivajo razlogi zanje?

Za iskanje čezoceanskih poletov v New York, Los Angeles ali Miami in v druga ameriška mesta so bila do nedavnega zanimiva predvsem okoliška letališča, kot so Benetke, Zagreb in Dunaj, pa tudi nekoliko bolj oddaljeni Milano.

Kot kaže, v prihodnosti ne bo več treba tako daleč, saj so se razmeroma ugodne karte do New Yorka in preostalih ameriških mest pojavile tudi z brniškega letališča.

Tako je na primer za polet do New Yorka v marcu prihodnje leto treba odšteti 467 evrov. Najcenejša možnost je s prestopom v Varšavi, vsa pot v ZDA pa traja nekaj manj kot 13 ur.

Ugoden polet je tudi do Houstona, za potovanje je treba odšteti 452 evrov, do Miamija in Washingtona pa je bo treba odšteti 457 evrov.

Letalske karte Ljubljana ZDA | Foto:

"Ugodnih čezoceanskih poletov z ljubljanskega letališča tako rekoč pred leti skoraj ni bilo. Pravzaprav ne pomnimo, kdaj smo nazadnje imeli kakšno zanimivo akcijo na naši strani z ljubljanskega letališča v smeri proti ZDA," razlagajo pri spletni strani Izlet na dlani, kjer se sedem let ukvarjajo z iskanjem poceni letalskih kart z različnih letališč.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Bodo poleti z Brnika zdaj cenejši ali dražji kot z Adrio? #intervju

Za zdaj prihod na Brnik napovedali štirje prevozniki

Brniško letališče je bilo v primerjavi z okoliškimi letališči že v preteklosti konkurenčno po času potovanja do mest v ZDA, vendar pa so bile cene vozovnic višje za od 50 do 100 odstotkov.

Brussels airlines | Foto: Reuters Foto: Reuters Sprememba cen je posledica propada glavnega letalskega prevoznika z Brnika, Adrie Airways, ki je prevažal polovico vseh potnikov na leto.

Po propadu Adrie, stečaj so napovedali 30. septembra, so prihod v slabih dveh tednih napovedali trije letalski prevozniki. Lutfhansa, Swiss in Brussels Airlines so "prevzeli" donosne linije, ki jih je prej opravljala Adria.

"Družbe, kot so Brussels Airlines, Lufthansa in Swiss, so tako povezale Ljubljano z večjimi evropskimi mesti in posledično omogočile boljše povezave tudi za preostale svetovne povezave," pravijo pri Izletu na dlani.

Če bodo leteli z večji letali, bodo bolj prilagodljivi pri ceni

Dodajajo, da je med novimi ponudniki s svojimi vozovnicami le Brussels Airlines, ki vozi v Bruselj, povratni polet pa je mogoče dobiti za nekaj več kot 70 evrov, medtem ko so cene pri preostalih ponudnikih podobne Adrijinim.

Adria Airways
Novice Bi kupili, kar je ostalo od Adrie?

Za pravo primerjavo cen bo treba počakati še nekaj časa, v primeru večjih letal bodo imeli v primerjavi z Adrio ponudniki večjo prilagodljivost pri cenah, na kar je v intervjuju za Siol.net opozoril tudi Juan Marcel Kočar, ki se z letalskimi vozovnicami ukvarja že 28 let.

"Mogoče bodo cene na prvi pogled tudi ugodnejše, ker bodo letalske družbe imele večkrat prazna letala in jih bodo s promocijskimi cenami želele napolniti oziroma oglaševati prihod družbe na letališče. Podobno se je zgodilo z družbo Emirates ob prvem prihodu v Zagreb, takrat je bila ponudba večine povratnih letalskih kart, na primer za Azijo, pod 400 evri, zdaj pa pri isti letalski družbi redko vidimo vozovnice, ki bi bile ugodnejše od 400 evrov," razlagajo v ekipi Izleta na dlani.

Boeing 777 300 ER Emirates
Novice Adrijine pilote snubijo pri Emirates, kabinsko osebje pri Wizz Air #video

 

Ne spreglejte