Sreda,
31. 7. 2024,
12.24

Osveženo pred

4 ure, 41 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo gospodarstvo poplave ujma

Natisni članek

Sreda, 31. 7. 2024, 12.24

4 ure, 41 minut

Za gospodarstvo še 20 milijonov evrov pomoči po lanski ujmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Bisol, poplave | Foto STA / Bisol Group

Foto: STA / Bisol Group

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je izdalo nov sveženj odločb za izplačila škode gospodarstvu po poplavah lani avgusta. Izplačila povračil škode v skupni vrednosti 20,15 milijona evrov bo tako v tretjem sklopu izplačil prejelo še 119 oškodovancev, so danes sporočili z ministrstva.

Podjetjem bodo tako skupaj z julijskim paketom za škodo po avgustovskih poplavah skupaj izplačali 88,35 milijona evrov, kar vključuje tako deset odstotkov predplačila kot povračila razlike do celotne priznane pomoči.

Ob tem na ministrstvu opozarjajo, da je veliko vlog še vedno nepopolnih. Vse upravičence, ki so prejeli poziv k dopolnitvi vloge, zato pozivajo k hitrim in natančnim dopolnitvam. Za vse obravnavane vloge, za katere bodo ugotovili popolnost in ustreznost njihovih dokazil, bodo po potrditvi sledile izdaje odločb in izplačila sredstev.

Gospodarsko ministrstvo je za avgustovske poplave prejelo dokazila o škodi od 1040 oškodovancev. Od tega jih je 958 prejelo desetodstotno predplačilo v višini 35,42 milijona evrov že lani jeseni. Ministrstvo zdaj izplačuje povračila oziroma razliko pomoči med izplačanim predplačilom in povračilom škode do 45 odstotkov za nezavarovano škodo ter do 60 odstotkov za zavarovano škodo, in sicer na podlagi ustreznih dokazil.

Celotna sredstva priznane pomoči je do zdaj prejelo 254 upravičencev.

Ocenjena skupna škoda v gospodarstvu po lanskih poplavah sicer znaša 384,5 milijona evrov, od tega so 169,8 milijona evrov škode ocenili na strojih in opremi, 91,5 milijona evrov na zalogah, 123,2 milijona evrov pa je bilo izpada prihodka.