Ponedeljek,
15. 7. 2013,
11.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

plača energetika

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 11.24

5 let, 1 mesec

V Sloveniji najbolje plačani delavci v energetskih podjetjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Povprečna mesečna neto plača za maj je znašala 997,13 evra, kar je za 0,4 odstotka več kot mesec prej. Najbolje so bili maja plačani delavci v energetskih podjetjih.

Povprečna mesečna bruto plača je maja znašala 1.523,65 evra, kar je za pol odstotka več kot aprila, so sporočili iz državnega statističnega urada. V primerjavi z majem lani je bila povprečna neto plača višja za 0,1 odstotka, povprečna bruto plača pa je bila za 0,8 odstotka pod ravnjo iz enakega lanskega obdobja.

Neto gor, bruto dol V prvih petih mesecih letos je bila povprečna neto plača z 992,98 evra prav tako za 0,1 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, povprečna bruto plača pa se je v omenjenem obdobju znižala za 0,8 odstotka, na 1.516,40 evra.

Najvišje plače v energetiki Najvišjo majsko plačo so v povprečju dobili zaposleni v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, in sicer v višini 1.380,17 evra. Po zaslužku sledijo zaposleni v dejavnosti finančne in zavarovalniške dejavnosti (1.368,97 evra), na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij (1.283,46 evra) in v rudarstvu (1.246,29 evra). Najnižje povprečne mesečne neto plače so prejeli zaposleni v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, in sicer v višini 692,09 evra.

Največje zvišanje v rudarstvu in zavarovalništvu Majska povprečna neto plača je bila na večini področij dejavnosti višja od aprilske plače. Najopazneje se je zvišala v rudarstvu ter finančnih in zavarovalniških dejavnostih (po 1,8 odstotka) ter na področju dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za 1,6 odstotka). Najbolj so se plače znižale zaposlenim iz t. i. drugih dejavnosti (za 0,4 odstotka), zaposlenim na področju prometa in skladiščenje (za 0,3 odstotka) ter zaposlenim na področju kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti (za 0,2 odstotka).

Plače višje skoraj v vseh statističnih regijah Maja so se plače zvišale v skoraj vseh statističnih regijah, najizraziteje pa v notranjsko-kraški (za 1,6 odstotka) in spodnjeposavski statistični regiji (za 1,4 odstotka). Znižale so se samo v obalno-kraški statistični regiji, in sicer za 0,4 odstotka. V osrednjeslovenski regiji je povprečna neto plača maja ostala na ravni aprilske.

Povprečna majska neto plača zaposlenih pri pravnih osebah v zasebnem sektorju je bila glede na april višja za 0,2 odstotka, povprečna mesečna neto plača zaposlenih pri pravnih osebah v javnem sektorju pa za 0,8 odstotka, od tega v sektorju država za 0,3 odstotka.