Torek,
8. 3. 2016,
16.21

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

stečaj

Torek, 8. 3. 2016, 16.21

7 let, 7 mesecev

Trgovec za male živali Tukano v stečaj, so v ozadju zlorabe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Podjetje Tukano, ki je lastnik verige trgovin za male živali po Sloveniji, je pristalo v stečaju. Marca lani je zaposlovalo 30 ljudi.

Predlog za začetek stečaja je vložil dolžnik, torej podjetje Tukano s sedežem v Celju, katerega lastnik je podjetje Ained iz Nove Cerkve na Celjskem. Lastnica tega je Alida Vodeb, direktor podjetja Tukano Jože Resman pa naj bi bil po poročanju POP TV njen partner. Resman na mobilni številki, objavljeni na spletu, ni bil dosegljiv, prav tako ne Vodebova.

Ko smo poklicali na sedež podjetja v Celju, so nam dejali, da vodilnih oseb danes v podjetju ni, z začetkom stečajnega postopka pa niso seznanjeni. Vodebova je po njihovih navedbah do konca tedna v tujini.

Milijonski dolg Kot izhaja iz javno dostopnih dokumentov, je podjetje že lani pristalo v postopku poenostavljene prisilne poravnave. Po podatkih v načrtu finančnega prestrukturiranja je imelo konec lanskega marca 1,8 milijona evrov kratkoročnih obveznosti, od tega je 1,2 milijona evrov dolgovalo lastniku (torej podjetju Ained), 547 tisoč evrov dobaviteljem, 41 tisoč evrov delavcem in 20 tisoč evrov državi.

Konec lanskega leta so upniki potrdili poenostavljeno prisilno poravnavo, po kateri bi v petih letih dobili polovico terjatev, danes pa je podjetje vseeno pristalo v stečaju. Za stečajnega upravitelja je imenovan odvetnik Andrej Razdrih, ki se na mobilni telefon ne oglaša.

Se je denar stekal na račune v tujini? Pri tem spomnimo na nedavni prispevek na POP TV, v katerem so upniki in zaposleni spregovorili o praksah v podjetju. Vodebova in Resman naj bi po trditvah nekdanjega zaposlenega skrivala denar pred davkarijo.

"Jaz sem moral vsak dan pobirati gotovino po trgovinah. Peljal sem ga domov in nato v podjetje v Celju," je dejal nekdanji zaposleni v trgovini.

V treh mesecih naj bi iz blagajn odnesel pol milijona evrov. Denar naj bi se stekal na računa v tujini. Ob tem Vodebova in Resman naj ne bi plačevala prispevkov, je še povedal nekdanji zaposleni, ki ni hotel biti imenovan.