Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
8.37

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

finančna pomoč

Petek, 17. 5. 2013, 8.37

4 leta, 1 mesec

Svei državna pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pristojna komisija gospodarskega ministrstva je zagorski Svei odobrila finančno pomoč. Podjetje bo prejelo dva obroka po 1,4 milijona evrov.

Minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik od Sveinega vodstva pričakuje, da se osredotoči na trg, da dobi nove kupce in na ta način zagotovi obstoječa delovna mesta. Tako lahko sanira to slabo finančno situacijo.

Pojasnil je še, da bo končna odločitev o dodelitvi pomoči Svei znana naslednji teden. Meni tudi, da je Svea kot tudi Cimos, Aha Mura, Mariborska livarna na seznamu podjetij, ki jim država lahko pomaga.

Denar za izplačilo plač in financiranje obratnih sredstev Direktorica Svee Sonja Klopčič za pojasnila ni dosegljiva, po neuradnih informacijah naj bi Svea prejeto državno pomoč namenila izplačilu dveh plač zaposlenim, preostali del pa za financiranje obratnih sredstev. Trenutno ima Svea odprtih za 900.000 evrov naročil, ki jih zaradi pomanjkanja finančnih virov ne more izvršiti.

Čeprav so lastniki Svee na marčni skupščini sprejeli sklep, da Svein izbrani strateški partner, nepremičninsko podjetje Diga companies group iz Turčije, družbo dokapitalizira v višini 2,1 milijona evrov, se to očitno ni zgodilo.

Izostanek priliva svežega kapitala s strani Dige, ki želi postati 62-odstotni lastnik družbe Svea, je povzročil veliko spremembo od zastavljenega programa prestrukturiranja, je pred mesecem dni povedala Klopčičeva.

Takrat je tudi dejala, da Svea intenzivno išče druge rešitve, ki bodo omogočile trajnostno delovanje podjetja, prednostno pa potrebna sredstva za nabavo materiala za proizvodnjo.

Skupina Svea, ki zaposluje 180 ljudi, je samo lani v državno blagajno prispevala preko 1,4 milijona evrov. Svea je po oceni Klopčičeve še eno redkih večjih lesnopredelovalnih podjetij v Sloveniji, ima uveljavljeno blagovno znamko in vzpostavljene prodajne kanale na 25 trgih.

Ne spreglejte