Torek,
3. 9. 2013,
15.28

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Luka Koper

Torek, 3. 9. 2013, 15.28

7 let, 7 mesecev

Sod: Sprememb statuta glede nadzornikov v Luki Koper ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V Sodu pravijo, da nekatere ponedeljkove izjave koprskega župana Borisa Popoviča in preostalih udeležencev seje mestnega sveta prejudicirajo njihove odločitve glede sprememb statuta Luke Koper.

Potem ko so koprski mestni svetniki v ponedeljek izrazili ostro nasprotovanje menjavi nadzornikov v Luki Koper oz. spremembam statuta, ki bi jim vzele predstavnika lokalne skupnosti v nadzornem svetu podjetja, so v Slovenski odškodninski družbi (Sod) opozorili, da statuta v delu, ki zadeva občinske predloge za nadzornike, ne bodo spreminjali.

"Sod s spremembami ne želi posegati v nadzorni svet Luke"

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Sodu, nekatere ponedeljkove izjave koprskega župana Borisa Popoviča in preostalih udeležencev seje mestnega sveta prejudicirajo njihove odločitve glede sprememb statuta Luke Koper.

Ponovili so, da te še niso pripravljene in da jih bodo konkretno pojasnili, ko bodo. "Vsekakor pa je dejstvo, da Sod s spremembami ne želi posegati niti v število članov nadzornega sveta niti v število predstavnikov zaposlenih," so poudarili.

Koprski svetniki proti nespoštljivemu odnosu države

Popovič je v ponedeljek nadzornikom Soda poslal dopis, v katerem je zapisal, da v občini ne bodo dovolili, da Sod kot proceduralni predstavnik države poseže v statutarno strukturo podjetja.

Koprski mestni svetniki so medtem soglasno potrdili sklep, s katerim od vlade zahtevajo, da spoštuje zakonske okvire korporativnega upravljanja podjetij v državni lasti, vlogo zaposlenih in lokalnega okolja pri prihodnjem razvoju družbe ter spremeni svoj podcenjevalni in nespoštljiv odnos.

Kuntarič nadzornik Luke?

Koprsko občino v nadzornem svetu Luke Koper trenutno zastopa Sabina Mozetič, vendar uprava Soda skupščini Luke Koper predlaga njeno razrešitev, pri tem pa med kandidati za nove člane nadzornega sveta ne predlaga nobenega predstavnika lokalne skupnosti.

Sod, ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja kapitalske naložbe države, predlaga razrešitev zdajšnjih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu. Po predlogu Soda naj bi na skupščini, ki bo predvidoma na začetku oktobra, za nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolili predsednika uprave Soda Tomaža Kuntariča ter člana uprave Mateja Runjaka in Mateja Pirca. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Matej Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda.