Petek,
18. 10. 2013,
13.56

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
denar

Natisni članek

Petek, 18. 10. 2013, 13.56

7 let, 6 mesecev

Sloveniji vse več denarja prinašajo "gastarbajterji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Hrvaško več denarja kot tuje investicije pošljejo izseljenci. Po vsem svetu narašča trend, da izseljeni družinski člani podpirajo tiste, ki so ostali doma. Porast tudi v Sloveniji.

Ekonomski izseljenci, bolj znani kot "gastarbajterji", niso bili značilni zgolj za časa Jugoslavije, ko so družinam v nekdanjo skupno državo pošiljali denar. Omenjeni pojav je od druge polovice 20. stoletja pa vse do danes postal še pomembnejši za številna (revnejša) svetovna gospodarstva.

Slovenci domov poslali dobrih 400 milijonov evrov Pri naših južnih sosedih po najnovejših podatkih izseljenci v državo letno pošljejo okoli 1,4 milijarde ameriških dolarjev, kar predstavlja približno dva odstotka njihovega bruto domačega proizvoda (BDP). Ta znesek izseljence tako po poročanju Jutarnjega lista postavlja na prvo mesto med "tujimi investitorji".

Tudi v Sloveniji številke zadnjih let kažejo, da marsikateri družini precej pomaga dodaten vir dohodka, ki vse pogosteje prihaja iz tujine. Po podatkih Svetovne banke je tako leta 2011 v našo državo, na račun Slovencev, ki delajo v tujini, prispelo kar za dobrih štiristo milijonov ameriških dolarjev denarja.

V Evropi na prvem mestu Ukrajina, veliko prispevajo tudi izseljenci iz Srbije V svetovnem merilu se na prvo mesto uvršča Indija, katere po svetu razseljeno prebivalstvo v domovino prinese za kar 70 milijard dolarjev denarja, sledijo Kitajska s 60 milijardami, Filipini s 26 milijardami, na četrtem mestu pa se je znašla Mehika z 22 milijardami dolarjev.

Evropa na tem področju ni nikakršna izjema. Podatki namreč kažejo, da je rast nakazil izseljencev v domovino kar desetodstotna. Največ denarja v Evropi domov pošljejo Ukrajinci, sledijo Tadžikistan, Romuni in državljani Srbije (vključujoč Kosovce). V že omenjeni Hrvaški po ocenah Svetovne banke tako kar 800 tisoč državljanov dela zunaj meja domovine.