Ponedeljek,
30. 5. 2011,
17.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gorenje prihodki

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 17.29

7 let, 2 meseca

Skupina Gorenje prihodke povečala za dobrih 27 odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina Gorenje je v prvem četrtletju ustvarila 370,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za 27,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Brez upoštevanja družbe Asko, ki jo je Gorenje prevzelo lani, so bili trimesečni prihodki glede na lansko prvo četrtletje višji za 14,4 odstotka, so danes sporočili iz Gorenja.

Skupina Gorenje je v četrtletju ustvarila skoraj 1,9 milijona evrov čistega dobička, kar je več kot trikratnik doseženega rezultata v enakem lanskem obdobju. Ob izločitvi učinkov družbe Asko, ki je v prvem četrtletju poslovala z izgubo, bi čisti dobiček skupine znašal 4,5 milijona evrov.

Asko je namreč v prvem četrtletju dosegel čisto izgubo pri poslovanju, ki jo je povzročil predvsem zgodovinsko nizek obseg prodaje in proizvodnje. Hkrati pa so se začele intenzivne aktivnosti za poslovno-procesno integracijo Aska v skupino Gorenje. V drugem četrtletju pa kaže obseg prodaje in proizvodnje Aska na pomembno izboljšanje, ocenjuje uprava Gorenja.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac meni, da so razmere na prodajnih trgih še vedno izredno nepredvidljive in pod vplivom visoke brezposelnosti ter proračunskih težav večine držav.

"Hkrati so cene surovin ponovno na zgodovinsko visokih ravneh, kar močno vpliva na poslovanje vseh konkurentov v naši panogi. V Gorenju se skušamo tem neugodnim trendom zoperstavljati z nenehnim inovativnim razvojem ter uvajanjem novih izdelkov in storitev na obstoječe in nove trge," je dejal Bobinac.

Skupina Gorenje je v prvem trimesečju dosegla 21,7 milijona evrov kosmatega denarnega toka pred amortizacijo (EBITDA) ter čisti denarni tok v višini 14,7 milijona evrov. Prosti denarni tok je bil negativen v višini 42,8 milijona evrov ali, brez Aska v višini 41,9 milijona evrov, kar je primerljivo z lanskim prvim četrtletjem, ko je negativni prosti denarni tok znašal 42,7 milijona evrov.

Najbolj negativen vpliv na prosti denarni tok je imela sprememba čistih obratnih sredstev (neto obratnega kapitala), predvsem znižanje obveznosti do dobaviteljev, pa tudi nekateri strateški nakupi materialov.

Kot še navajajo v Gorenju, je skupina dve tretjini prihodkov od prodaje v četrtletju ustvarila v svoji največji diviziji - Aparati za dom. Kljub skoraj enoodstotnemu padcu trga bele tehnike po številu prodanih gospodinjskih aparatov je Gorenje zabeležilo 3,2-odstotno količinsko rast, kar je pozitivno vplivalo na tržne deleže.

Prihodke od prodaje je povečalo z višjim obsegom prodaje in z izboljšano geografsko in produktno strukturo prodaje v Rusiji in Ukrajini, Nemčiji, Belgiji, Grčiji, na Slovaškem, Madžarskem in Bližnjem Vzhodu. Na drugih trgih je bila rast prodaje enaka ali podobna doseženi v prvem četrtletju lani.

Nadzorniki Gorenja so se z nerevidiranim poročilom o poslovanju skupine Gorenje in matične družbe v prvem trimesečju seznanili na današnji seji.