Torek,
22. 11. 2011,
16.57

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
sindikat

Natisni članek

Torek, 22. 11. 2011, 16.57

7 let, 5 mesecev

Sindikati pričakujejo, da bo Primorje odpravilo kršitve delavskih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predstavniki koordinacije sindikatov v Primorju in vodstva Primorja so na sestanku govorili predvsem o kršitvah delavskih pravic po gradbiščih.

Po obljubah vodstva družbe naj bi se nekatere zadeve popravile že v roku dveh tednov, ko se bodo s sindikati ponovno srečali in nadaljevali pogovore.

Sindikalisti zadovoljni z dogovorom Po sestanku je vodja koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf povedal, da so sindikalisti zadovoljni, saj so jih bili pripravljeni poslušati in v prihodnosti tudi ukrepati.

Kršitve delavskih pravic s finančnimi posledicami ... Kršitve delavskih pravic je Volf sicer razdelil na dva dela - na take s finančnimi posledicami in take brez njih. Večje finančne posledice pomenijo predvsem izplačilo odpravnin tistim delavcem, ki so jim poleti odpovedali delovno razmerje. Nekateri med njimi so bili odpuščeni na sporen način zaradi upoštevanja osebnih ocen, zato po Volfovih besedah pri sindikatih že tečejo postopki pred začetkom vlaganja tožb.

... in brez njih Kršitve, ki ne pomenijo tako velikih finančnih obveznosti za družbo, pa so zagotavljanje toplega obroka delavcem po deloviščih, koriščenje ali izplačilo nadur in urejanje bivalnih razmer. Dogovorili so se, da bodo vse kršitve zakona o delavnih razmerjih in zakona o varstvu in zdravju pri delu poskušali odpraviti v najkrajšem možnem času.

"Za odpravo nekaterih kršitev je potrebna le dobra volja in boljša organizacija. Delodajalci bomo v roku dveh tednov pripravili celoten spisek kršitev in ob tem pregled, kje se te kršitve dogajajo," je še povedal Volf.

Pogajanja za novo kolektivno pogodbo že pri koncu Sicer pa se bodo sindikalisti in predstavniki vodstva Primorja ponovno sestali že v četrtek, ko bodo nadaljevali pogajanja za novo kolektivno pogodbo. Pogajanja so že pri koncu, novo kolektivno pogodbo pa bodo podpisali predvidoma do konca leta.