Tomaž Modic

Četrtek,
30. 11. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Natisni članek

tržna manipulacija ATVP Ljubljanska borza KD Sergej Racman

Četrtek, 30. 11. 2017, 4.04

6 let, 4 mesece

Sergej Racman osumljen manipulacije z delnicami enega od naših največjih holdingov

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

2

Sergej Racman | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Sergej Racman, nekdanji borznik, zdaj pa igralničar in lastnik ljubljanskega Koloseja, je pod drobnogledom regulatorja zaradi suma tržne manipulacije z delnicami.

Očitajo mu, da je v zadnjih dveh letih na nedovoljen način vplival na vrednost delnic finančnega holdinga KD (nekdanje Kmečke družbe) na Ljubljanski borzi.

KD | Foto: STA , Foto: STA , Racman je sicer eden od štirih ustanoviteljev KD (ob njem še Matjaž Gantar, Tomaž Butina in Aleksander Sekavčnik), danes pa je med največjimi delničarji tega finančnega holdinga. Po dostopnih podatkih obvladuje okoli 20 odstotkov lastništva, vendar naj bi bili danes nekdanji partnerji v KD sprti.

KD ima pod okriljem za nekaj manj kot 800 milijonov evrov premoženja. Ključni naložbi sta domača zavarovalnica Adriatic Slovenica in družba za upravljanje KD Skladi.

Dva posla: 27-odstotni upad cene delnice

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je pri pregledu trgovanja z delnicami KD odkrila 23 domnevno spornih poslov. 

Šlo je za preprodaje delnic med tremi Racmanovimi podjetji - Alea Iacta, Astraea Investicije Dva in Oklev -, s katerimi naj bi umetno zniževali ceno delnic KD. Pri vseh je šlo za prodajo ene ali dveh delnic in to po bistveno nižji ceni od uradnega tečaja.

Večino poslov so Racmanova podjetja sklepala konec leta 2015 in 2016, torej tik pred iztekom poslovnega leta.

Tako je v začetku decembra 2015 s tremi posli v zgolj tednu dni znižal vrednost cene delnice KD za več kot 11 odstotkov. V dveh dneh pred lanskim božičem pa je opravil dva posla in znižal ceno delnice KD za več kot 27 odstotkov.

KD | Foto: Ljubljanska borza Foto: Ljubljanska borza

ATVP je zaradi suma zlorabe trga proti njegovim podjetjem uvedel postopek in tudi ugotovil kršitev zakona o finančnih inštrumentih.

Kot je razvidno iz odredbe ATVP, je Racman omenjene posle sklepal "zgolj za to, da spodbudi trgovanje s temi delnicami". Hkrati je "preostalim udeležencem trga dal zavajajočo predstavo glede ponudbe, povpraševanja in cene teh delnic".

Izdali so odredbo, na podlagi katere morajo Racmanova podjetja nemudoma prenehati takšen način trgovanja in ga tudi ne smejo več ponoviti. Poleg tega mora vsako od njih poravnati po 1.680 evrov globe.

V zadnjih mesecih se je Racman vključil v spopad za oblast v Hranilnici LON, drugi najmanjši bančni ustanovi pri nas, in prevzemno vojno za cerkljanski holding Certa, ki ima pomemben delež v proizvajalcu električnih grelnih plošč Eta Cerkno. V zadnji zgodbi je na strani nasprotnikov Marjana Batagelja, lastnika Postojnske jame.

Racman: Nismo tržno manipulirali z delnicami

"Nimajo prav. Nismo tržno manipulirali z delnicami,” je očitke ATVP odločno zavrnil Racman. Odredbam bodo ugovarjali in na sodišču poskušali dokazati svoj prav.

Poudaril je, da so se pri trgovanju z delnicami KD preprosto morali prilagoditi tako imenovanemu avkcijskemu načinu trgovanja, ki ga za manj likvidne vrednostne papirje zapoveduje Ljubljanska borza.

ljubljanska borza | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Način trgovanja, ki so ga uvedli leta 2005, je drugačen od neprekinjenega, pri katerem se posli sklepajo sproti in na podlagi vsakokratne najboljše ponudbe in povpraševanj.

Za delnico se dalj časa zbirajo naročila na trgu, nato pa se enkrat na dan izvede avkcija. Naenkrat se zgodi sklenitev poslov po isti ceni, ki se oblikuje avkcijsko, torej na podlagi večjega števila ponudb in povpraševanj.

"Če smo hoteli kupiti največje mogoče število delnic, smo morali trgovati na ta način, saj je najbolj učinkovit," je pojasnil Racman. Po njegovih besedah je potrebno poznavanje matematike v ozadju. "Naj spremenijo način trgovanja, pa bomo prenehali," je dejal.

KD | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

ATVP: Grob poseg v integriteto trga

Njegovega mnenja ne delijo na ATVP. 

"Tržna manipulacija pomeni grob poseg v integriteto trga in zakonsko prepovedano ravnanje, zato je povsem nerelevantno vprašanje, kaj je kršitelje do nje privedlo," so povedali na agenciji, ki jo vodi Miloš Čas.

Miloš Čas, direktor ATVP | Foto: ATVP Miloš Čas, direktor ATVP Foto: ATVP Dodali so, da so v zadnjih dveh letih v zvezi s sumom tržne manipulacije vodili številne nadzorne postopke. Samo v zadnjih šestih mesecih so izrekli že pet ukrepov, to je odredb o odpravi kršitev. Večina od teh je bila proti Racmanovim podjetjem.

Na ATVP so proti tistim, ki so jih sumili zlorabe trga, vlagali tudi številne kazenske ovadbe. Trgovanje na podlagi notranjih informacij in tržna manipulacija sta namreč v kazenskem zakoniku opredeljeni kot kaznivi dejanji, za kateri je zagrožena kazen zapora do pet let.

Kljub temu smo šele letos dobili prvo pravnomočno sodbo, in sicer je bil predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič obsojen na osemmesečno pogojno zaporno kazen zaradi zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Velane.

Grozil jim je odvzem licence

To sicer ni prvič, da je Racman v postopkih zaradi suma zlorabe trga oziroma tržne manipulacije z delnicami.

V času, ko je ATVP vodil še Neven Borak, se je njegova borzna hiša PM & A znašla pod drobnogledom zaradi poslov z delnicami Oljarice Kran konec leta 1999 in v začetku 2000. Zaradi teh poslov je PM & A grozil odvzem licence, a jo je Racman na koncu vrnil.

Pozneje je tudi vrhovno sodišče razsodilo, da so na PM & A z umetnim ustvarjanjem likvidnosti delnice želeli ustvariti napačno informacijo o ceni delnice ter da je borzna hiša vedela za manipulativne namene. Šlo je za prvo razsodbo sodišča o tržni manipulaciji.

Več o poslovni preteklosti Sergeja Racmana - Racman dobil bitko za Kolosej: tehtnico nagnila podržavljena banka

Umaknili obtožnico proti Racmanu

Na prelomu tisočletja je Racman sklepal tudi druge posle, zaradi katerih se je znašel celo na zatožni klopi. Šlo je za oškodovanje družbe Eurotehna pri preprodaji njenih delnic.

Sergej Racman | Foto: STA , Foto: STA , Družba je leta 2006 končala v stečaju, kamor naj bi jo med drugim pahnilo izčrpavanje podjetij, povezanih z Racmanom. 

Eurotehna je namreč v letih 2000 in 2001, malo pred začetkom finančnih težav, podjetju PM & A v Racmanovi lasti posodila blizu tri milijone evrov. Racman, ki je bil prvi nadzornik Eurotehne, denarja ni vrnil, ampak ga je pobotal s plačilom, ki bi ga moral sicer dobiti kot izplačilo iz zmanjšanja kapitala.

Sojenje se je začelo šele pred dvema letoma, na koncu pa je tožilstvo v začetku letošnjega leta umaknilo obtožnico, saj je sodna izvedenka ugotovila, da zaradi očitanih kaznivih dejanj Eurotehna ni bila oškodovana.

Kaj je tržna manipulacija?

Za tržno manipulacijo se štejejo predvsem:

  • sklenitev posla ali izdaja naročila za trgovanje, ki daje napačno ali zavajajočo predstavo udeležencem trga glede ponudbe, povpraševanja ali cene finančnega instrumenta, ali s katerim oseba ali več oseb, ki delujejo povezano, zagotovijo ceno enega ali več finančnih instrumentov na nenormalni ali umetni ravni;
  • sklenitev posla ali izdaja naročila za trgovanje z uporabo fiktivnih sredstev ali katerekoli druge oblike prevare ali zavajanja;
  • razširjanje informacij, ki daje napačen ali zavajajoč znak glede finančnega instrumenta z zavestnim razširjanjem govoric ali zavajajočih novic prek medijev.