Nedelja,
10. 7. 2011,
10.08

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
klicni center Indija selitev

Natisni članek

Nedelja, 10. 7. 2011, 10.08

7 let, 5 mesecev

Santander klicne centre iz Indije seli v Veliko Britanijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Britanska veja španske banke Santander klicne centre iz Indije seli nazaj v Veliko Britanijo.

Takšni odločitvi so botrovale številne pritožbe strank.

Banka je nekatere klicne centre leta 2003 preselila v indijski mesti Bangalore in Pune. Sedaj bo njihovo delo ponovno prevzelo osebje v Glasgowu, Leicesterju in Liverpoolu. Mesečno v klicnih centrih banke sprejmejo okoli 1,5 milijona klicev, selitev pa bo na Otoku ustvarila okoli 500 novih delovnih mest.

"Stik s klicnim centrom v tujini stresen" "Santander UK vrača vse svoje indijske klicne centre v Veliko Britanijo, tako da se bodo na klice strank oglašali zaposleni v Veliki Britaniji," so sporočili iz banke. Poteza je bila sprejeta na podlagi odziva strank, ki so ocenile, da je stik s klicnim centrom v tujini stresen in lahko vodi v nezadovoljstvo, so še pojasnili.

Sektor oddaje poslovnih procesov v Indiji neposredno zaposluje 2,54 milijona delavcev in predstavlja okoli 6,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Tuja podjetja so v preteklosti v Indijo selila različna delovna mesta v storitvenih dejavnostih, predvsem zaradi poceni angleško govoreče delovne sile.

Vse višji stroški dela v Indiji A ekonomisti opozarjajo, da se tudi v Indiji pogoji spreminjajo in da stroški delovne sile naraščajo. Številna podjetja so se tako odločila ponovno premisliti svojo odločitev glede prenašanja opravljanja storitev izven podjetja.

Banka Santander je na britanski trg poslovanja s prebivalstvom vstopila leta 2004, ko je kupila britansko Abbey National. Lani so podružnico preimenovali v Santander UK.