Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
16.53

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

stečaj

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 16.53

7 let, 7 mesecev

Rimske terme ob protipravno pridobljenih 3,5 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Specializirano državno tožilstvo je v primeru Rimskih term, ki jih je med drugimi gradil propadli velenjski Vegrad, kljub stečaju zagotovilo odvzem 3,5 milijona evrov protipravne premoženjske koristi.

Finančna uprava (Furs) je na podlagi sodb celjskega okrožnega in višjega sodišča znesek na račun sodišča nakazala konec leta 2014.

Omenjeni sodišči sta pritrdili zahtevi okrožnega državnega tožilca Stanislava Pintarja za odvzem koristi, čeprav je bila pravna oseba Rimske terme, ki je to korist pridobila, že v stečaju, so danes sporočili s specializiranega tožilstva.

Premoženjska korist ne sme služiti za poplačilo upnikov Na tožilstvu ocenjujejo, da gre za pomembno pravno stališče, na podlagi katerega stečajni postopek ni ovira za odvzem premoženjske koristi. "Pomembno je, da se premoženjska korist ne more šteti za del stečajne mase in ne sme služiti za poplačilo upnikov v stečaju," navajajo na tožilstvu.

V zadevi Rimske terme je tožilec Pintar nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak na sojenju leta 2013 očital, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta 2012 umrl, napeljala, da sta na podlagi ponarejene dokumentacije skupaj vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov.

Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega je obtožnica Tovšakovo bremenila, da je del terjatev iz tega posla, ki sploh niso obstajale, prodala družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Ne spreglejte