Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 6. 2012,
10.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

finančna kriza

Torek, 26. 6. 2012, 10.23

7 let, 2 meseca

Razpoloženje nemških potrošnikov rahlo boljše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razpoloženje nemških potrošnikov se je rahlo izboljšalo, čeprav se razpoloženje v nemškem gospodarstvu v zadnjem času slabša.

Kazalec zaupanja potrošnikov za julij je pri 5,8 točke, potem ko je bil za junij pri 5,7 točke, kaže raziskava podjetja za tržne raziskave GfK. A tudi nemški potrošniki so precej bolj pesimistični glede gospodarskih gibanj v prihodnjih mesecih. Kazalec gospodarskih pričakovanja se je namreč v junijski raziskavi v primerjavi z majem občutno poslabšalo. Če je bila vrednost kazalca še maja pri 19,6 točke, je bil ta mesec le še pri treh točkah. Junija lani je bila primerjalno pri 50,3 točke.

Precej boljše ocene so nemški potrošniki dajali, ko gre za dohodkovna pričakovanja in pripravljenost za nakupe. Indeks pričakovanj glede dohodkov je bil junija pri 40,1 točke, kar je osem točk več kot maja in le 4,6 točke manj kot junija lani. Kazalec pripravljenosti na nakupe je medtem z 32,7 točke ostal bolj ali manj na majski ravni, v primerjavi z junijem lani pa je bil za 2,4 točke nižji.

Gospodarska klima v Nemčiji se je v zadnjem času poslabšala Tudi v Gfk opozarjajo da se je gospodarska klima v Nemčiji v zadnjem času poslabšala, saj je med gospodarstveniki vse več strahu, da bo širjenje krize po območju evra - zadnji žrtvi sta Španija in Ciper - s seboj prej kot slej potegnilo tudi Nemčijo. Poleg tega na nemško izvozno gospodarstvo vpliva že tudi poslabšanje splošnih razmer v globalnem gospodarstvu.

Vendar pa vsaj zaenkrat očitno Nemci groženj največjemu evropskemu gospodarstvu še ne dojemajo kot grožnje lastni denarnici. Prav zato se dohodkovna pričakovanja in pripravljenost za nakupe dobro držita.

Domača poraba bo lahko zagotovila, da Nemčija ne bi zdrsnila v recesijo V Gfk v teh spodbudnih trendih na področju potrošniškega razpoloženja vidijo dober znak za nemško gospodarstvo. Solidna domača potrošnja je namreč zelo pomembna protiutež izvozu. Če bodo globalne razmere zadušile rast izvoza, bi vsaj domača poraba lahko zagotovila, da Nemčija ne bi zdrsnila v recesijo.

Ne spreglejte