Srdjan Cvjetović

Torek,
10. 12. 2019,
14.30

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

5

Natisni članek

ManpowerGroup zaposlovanje trg dela

Torek, 10. 12. 2019, 14.30

4 leta, 4 mesece

Raziskava o napovedih zaposlovanja

Prihajajo negotovi časi za iskanje nove službe #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

5

Delavci | Med desetimi panogami, zajetimi v slovenskem delu raziskave, je za naslednje trimesečje največ zaposlitvenega optimizma izkazalo gradbeništvo. | Foto STA

Med desetimi panogami, zajetimi v slovenskem delu raziskave, je za naslednje trimesečje največ zaposlitvenega optimizma izkazalo gradbeništvo.

Foto: STA

Napoved zaposlovanja v Sloveniji za prvo četrtletje leta 2020 ni najbolj rožnata – v primerjavi z iztekajočim se četrtletjem je nižja za osem, z enakim lanskim obdobjem pa kar za 13 odstotnih točk, ugotavlja skupina ManpowerGroup.

V absolutnih vrednostih je negotovost še bolj izražena, kajti za naslednje četrtletje znaša neto napoved zaposlovanja samo sedem odstotkov nad nič, kar je najnižja vrednost v več kot treh letih.

Nove službe sicer bodo na voljo v vseh štirih v raziskavah zajetih slovenskih regijah, a tako četrtletna kot tudi celoletna primerjava razkrijeta upad zaposlitvenih možnosti v vseh slovenskih regijah.

Gradbeništvo z največ optimizma

Največ zaposlitvenega optimizma v naslednjem četrtletju med panogami v Sloveniji kaže gradbeništvo, katerih neto napoved zaposlovanja je dvainpolkrat večja od tokratnega slovenskega povprečja.

Sledita še panoga oskrbe z elektriko, vodo in plinom in panoga gostinstva in hotelirstva, ki se še edini lahko pohvalita, da je njuna napoved zaposlovanja nad tokratnim skromnim slovenskim povprečjem.

Nekateri z najmanj optimizma v zadnjih šestih letih

Na nasprotnem koncu lestvice pa so panoge finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter trgovine na debelo in drobno, ki so izkazale najšibkejše napovedi zaposlovanja v obdobju zadnjih štirih let.

Kljub občutnem padcu zaposlitvenih napovedi ostaja Slovenija ena od najbolje uvrščenih držav v širši regiji. | Foto: Kljub občutnem padcu zaposlitvenih napovedi ostaja Slovenija ena od najbolje uvrščenih držav v širši regiji.

Še manj optimizma je v panogah proizvodnje ter transporta, logistike in komunikacije, kjer so napovedi zaposlovanja najnižje v zadnjih šestih letih.

Slovenija kljub nizkim napovedim v vrhu širše regije

V družbi ManpowerGroup ocenjujejo, da bosta upočasnitev gospodarske rasti v Sloveniji in z njo povezano manjšanje zaposlitvenega optimizma ostala na podobni ravni vse naslednje leto.

Obenem pa so izpostavili, da je napoved zaposlovanja v Sloveniji vendarle pozitivna in da je Slovenija glede zaposlitvenih obetov še vedno med desetimi najboljšimi državami v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika).

Napovedi zaposlovanja v regiji EMEA za prvo četrtletje 2020 | Foto: ManpowerGroup Napovedi zaposlovanja v regiji EMEA za prvo četrtletje 2020 Foto: ManpowerGroup

Najnižje napovedi zaposlovanja v Italiji in Španiji, največ optimizma v Grčiji

Skupina ManpowerGroup, ki podobno raziskavo opravlja v 42 državah po vsem svetu, še ugotavlja, da bodo v prvem četrtletju naslednjega leta najboljše napovedi zaposlovanja v Grčiji, na Japonskem, v Tajvanu, Združenih državah Amerike in Romuniji, najnižje pa v Panami, Argentini, Kostariki, Italiji in Španiji.

Poleg Slovenije so v primerjavi s prejšnjim četrtletjem napovedi zaposlovanja upadle še v 22 državah, v 15 od skupaj 43 v raziskavo vključenih držav pa so se te izboljšale. Spodbudno pa je, da bo vseh 26 v raziskavo vključenih držav naše regije EMEA v naslednjem trimesečju vendarle ponujalo nova delovna mesta.