Petek,
30. 8. 2024,
17.20

Osveženo pred

2 uri, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35
Slovenija Združenje Frank banke švicarski franki

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 17.20

2 uri, 42 minut

Pomembna novica za vse posojilojemalce v švicarskih frankih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35
Švicarski franki | V Združenju Frank pozivajo sodišča in predvsem ministrstvo za pravosodje, da po zgledu Poljske začne pripravljati pogoje, ki bodo še dodatno skrajšali postopke. | Foto Guliverimage

V Združenju Frank pozivajo sodišča in predvsem ministrstvo za pravosodje, da po zgledu Poljske začne pripravljati pogoje, ki bodo še dodatno skrajšali postopke.

Foto: Guliverimage

Banke so prvim posojilojemalcem v švicarskih frankih, ki so na sodišču zahtevali ničnost pogodbe in s tožbo uspeli, nakazale preplačana sredstva skupaj z zamudnimi obrestmi, je poročala TV Slovenija.

Po podatkih Združenja Frank, ki zastopa posojilojemalce v švicarskih frankih, število vloženih tožb nenehno narašča, postopki na sodiščih pa tečejo vse hitreje. Kljub temu v Združenju pozivajo sodišča in predvsem ministrstvo za pravosodje, da po zgledu Poljske začne pripravljati pogoje, ki bodo še dodatno skrajšali postopke.

Rešitve po poljskem zgledu

Kot je za TV Slovenija povedal Matjaž Sušnik iz Združenja Frank, so med rešitvami po poljskem zgledu, ki bi omogočale pospešitev postopkov, tudi omogočanje pisnega pričanja. Prav tako bi lahko po njegovem mnenju obravnave potekale brez prisotnosti strank.

Spomnimo, vrhovno sodišče je februarja lani razsodilo, da posojilo v švicarskih frankih pomeni neomejeno valutno tveganje, ki so mu izpostavljeni samo posojilojemalci, zato je takšna pogodba znatno nesorazmerna v škodo potrošnika.
Švicarski franki
Novice Vrhovno sodišče potrdilo ničnost posojilne pogodbe v frankih
Švicarski franki
Novice Združenje Frank s prijavo nad deset bank in Združenje bank Slovenije
Novice Združenje Frank vložilo tožbo zoper Informacijskega pooblaščenca in Banko Slovenije