Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 11. 2014,
14.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dražba nepremičnine

Petek, 7. 11. 2014, 14.25

7 let, 2 meseca

Plačajte davke, drugače boste ob hišo ali stanovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finančna uprava je v zadnjih dveh letih in pol izdala več kot 550 predlogov za izvršbo na nepremičnino. Na nepremičnino se "usedejo" šele takrat, ko so vsi drugi ukrepi neuspešni.

Zaradi stečajev podjetij, predvsem gradbenih, se je ponudba nepremičnin na javnih dražbah v zadnjih šestih letih močno povečala. Na dražbah, predvsem zaradi neplačanih davčnih obveznosti, pa letno pristane več kot 200 nepremičnin fizičnih oseb oziroma samostojnih podjetnikov.

Na dražbi 550 nepremičnin zaradi dolga v višini več kot 30 milijonov "Zoper fizične osebe in samostojne podjetnike je bilo podanih naslednje število predlogov za izvršbo na nepremično premoženje: - leta 2012: 224 predlogov za dolg v višini 11,1 milijona evrov, - leta 2013: 203 predlogi za 11,,4 milijonov evrov - od 1. 1. do 30. 6. 2014: 139 predlogov za 7,9 milijonov evrov evrov," so nam pojasnili na finančni upravi, kje poudarjajo, da je predlog za izvršbo na nepremičnine skrajni ukrep, za katerega se odločijo, ko so izčrpane vse preostale možnosti izvršbe.

Kot nam je pojasnil Stojan Glavač, so sicer najpogostejše oblike davčne izvršbe naslednje: - sklep o izvršbi na denarne prejemke, - sklep o izvršbi na denarna sredstva pri bankah in hranilnicah, - sklep o izvršbi iz premičnega premoženja in vrednostnih papirjev ter - sklep o izvršbi iz terjatev dolžnikovega dolžnika.

Banke ne izdajo, koliko stanovanj dajo na dražbo Koliko stanovanj so v zadnjih letih dali na dražbo, smo vprašali tudi dve največji državni banki NLB in NKBM ter Unicredit, a smo ostali brez konkretnih odgovorov. Iz NLB so sporočili, da se za to potezo odločijo, ko posojilojemalec kljub opominom svojih obveznosti ne poravna, v Unicreditu pa pravijo, da so dolžniki vse bolj poučeni in se zavedajo prednosti zunajsodne poravnave, tako da skušajo nepremičnino v takšnih primerih prodati sami. Tako kot v prej omenjenih bankah tudi v NKBM podrobnih podatkov o prodaji nepremičnin na javnih dražbah in s tem povezanim odpisom terjatev v želijo razkriti.

Dražba je lahko tudi nakupna priložnost Pri podjetju Drazba.net, ki objavljajo podrobnosti o javnih dražbah, pravijo, da statistike, koliko nepremičnin je bilo na dražbi, ni, tako da bi bila kakršnakoli ocena zgolj ugibanje. "Lahko pa poudarimo, da se še vedno veliko stvari prodaja po nizkih cenah. To velja tudi za nepremičnine."

"Težava je v tem, da večina ljudi sploh ne pozna javnih dražb, kaj šele, kaj na njih prodajajo in po kakšni ceni. Veliko stvari, tudi nepremičnin, se prodaja po ugodnih cenah, velikokrat pa morajo dražbe, kljub nižjim cenam kot na trgu, zaradi slabe udeležbe oziroma neudeležbe tudi po večkrat ponavljati," pojasnjuje ekipa s spletnega portala Drazba.net. Da sistem nakupa na javnih dražbah pri nas še ne deluje povsem, pove podatek, da se številne dražbe sploh ne začnejo, saj se mnogih ne udeleži niti en potencialni kupec. Izklicno ceno na dražbah določi prodajalec, velikokrat pa se za postavitev izklicne cene upošteva ugotovljena oz. ocenjena vrednost cenilca.

Prednosti nakupa nepremičnine na javnih dražbah Kot poudarjajo v podjetju Drazba.net, sta prednosti nakupa nepremičnine vsaj dve: načeloma je izhodišča cena nižja kot na trgu in vsi potencialni kupci nepremičnino kupujejo naenkrat. To je bistvena prednost v primerjavi z nakupom prek nepremičninskega posrednika, s katerim se o nakupu pogajamo individualno, zato se cena zaradi navideznih več interesentov za nakup lahko zgolj navidezno zvišuje.

Ne spreglejte