Ana Rupar

Sreda,
15. 10. 2014,
15.50

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

družabna omrežja zaposlovanje

Sreda, 15. 10. 2014, 15.50

7 let, 2 meseca

Pazite, kaj objavljate na Facebooku. Delodajalci vas gledajo.

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaposlitvene aktivnosti se vse bolj selijo na družabna omrežja na spletu, delodajalci pa naj bi kandidate preverjali tudi na Facebooku.

Mednarodno podjetje za zaposlovanje Adecco je v sodelovanju z univerzo v Milanu izvedlo mednarodno raziskavo o zaposlovanju v dobi družbenih omrežij, v kateri so sodelovali tudi iskalci zaposlitve in delodajalci iz Slovenije.

Na podlagi odgovorov 17 tisoč iskalcev in 1.500 delodajalcev je raziskava pokazala, da so postali družbeni mediji pomemben dejavnik tako pri iskanju kot ponujanju zaposlitev. Lani je namreč že več kot polovica zaposlitvenih aktivnosti potekala prav prek spleta, letos naj bi bil ta delež že blizu dvema tretjinama.

Bolj aktivni delodajalci kot iskalci Glede na rezultate so za zdaj glede zaposlovanja na družabnih omrežjih bolj aktivni delodajalci kot iskalci zaposlitve. Družabna omrežja v te namene namreč uporablja sedem od desetih delodajalcev in pet od desetih iskalcev.

Omeniti velja, da tovrstno zaposlovanje ni več omejeno le na visoko usposobljene in izkušene kadre, a vseeno se primeri dobrih praks še razvijajo. Tako je le slaba tretjina iskalcev odgovorila, da je prvi stik z delodajalcem vzpostavila prek spleta, le devet odstotkov pa jih je na ta način prejelo ponudbo za delo.

Več ljudi "poznaš", več veljaš Pri takšnih ponudbah so seveda v prednosti tisti iskalci zaposlitve, ki imajo večjo spletno mrežo. Več ko imajo stikov, večje so možnosti, da so med njimi tudi zaposlovalci.

Ti so sodeč po rezultatih raziskave ves čas na preži, saj naj bi delodajalci že pregledovali profile potencialnih kandidatov, zato je izjemno pomembno, kakšen ugled si iskalci gradijo na Facebooku ali LinkedInu.

Kadroviki so sicer najbolj pozorni na predstavljene delovne izkušnje, pa tudi na strokovne nagrade in posebne dosežke. Kljub temu spremljajo tudi kandidatova osebna prepričanja in mišljenja.

Iskalci, pazite, kaj objavljate Približno ena tretjina delodajalcev je priznala, da so potencialnega kandidata zavrnili zaradi neprimerne vsebine ali fotografije, objavljene na njegovem profilu. Posebno pozornost delodajalci namenjajo komentarjem, predvsem v zvezi z dejavnostmi, ki bi lahko kršile politiko delovnega mesta.

Velika večina iskalcev zaposlitve podcenjuje pomembnost svojih spletnih družbenih profilov pri svojem profesionalnem življenju. Kandidati v raziskavi v veliki meri navajajo, da ne objavljajo občutljivih komentarjev ali fotografij, kar kaže na to, da se zavedajo posledic svojih komunikacijskih aktivnosti na spletu.