Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 5. 2011,
18.43

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stečaj kapital

Četrtek, 26. 5. 2011, 18.43

5 let, 2 meseca

Novoles gre v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi zaostrenih ekonomskih razmer in pomanjkanja svežega kapitala je uprava Novolesa, ki je od srede marca v postopku prisilne poravnave, nadzornemu svetu družbe predlagala skrajni ukrep.

Nadzorniki so predlog stečajnega postopka danes popoldne podrli, so sporočili iz družbe.

"Nismo mogli zagotoviti novih sredstev"

Predsednik uprave Sergej Murgelj kljub prizadevanjem za sanacijo družbe do danes namreč ni mogel zagotoviti povečanja donosnosti poslovanja po njunem preveč ekonomsko obremenjene družbe ter zagotoviti svežih sredstev za nadaljevanje njenega sanacijskega postopka.

Uprava se je pogajala s 17 bankami V okviru številnih sanacijskih ukrepov, med katerimi je bilo predvideno tudi odpuščanje približno 150 od 515 zaposlenih delavcev, se je uprava za sveža obratna sredstva pogajala s 17 bankami, večjimi lastniki in šestimi lizing družbami, vendar so bili odgovori vseh negativni. Poleg finančnih ustanov pa so po pojasnilih uprave sodelovanje v sanaciji Novolesa zavrnili tudi vsi možni strateški partnerji.

"Dolgoročna rešitev ni bila mogoča"

Ker je v luči novih razmer uprava (poleg Murglja v njej sedi še Robert Štumpf) ocenila, da je možnost uspešne prisilne poravnave manj kot polovična, je bila zaradi slednjega dolžna umakniti predlog prisilne poravnave in predlagati stečajni postopek.

Po mnenju uprave namreč dolgoročna rešitev družbe brez svežih sredstev ni bila mogoča. Aktualno stanje je nevzdržno, likvidnostno nadvse zaostreno in tekoče poslovanje negativno. Zdaj ko se je umaknil še strateški partner, pa bi bilo po oceni uprave vsakršno odlašanje stečaja skrajno neodgovorno tako do upnikov kot tudi do lastnikov Novolesa in zaposlenih.

V okviru stečajnega postopka uprava napoveduje nadaljevanje sanacije zdravega dela Novolesove proizvodnje, z operativnim načrti, ki jih pripravlja, pa namerava ohraniti zdravo proizvodnjo in približno 120 delovnih mest, so še sporočili iz družbe.

"Stečaj je edini izhod" Kot je Novolesov sindikalist Mitja Bukovec povedal v odzivu, je v družbi očitno prišlo tako daleč, da zanjo ni več drugega izhoda kot stečaj. Uprava sicer namerava določeno število delovnih mest ohraniti, koliko, na kakšen način, po kakšnem postopku in kdaj bo prišlo do odpuščanj, pa v sindikatu po njegovih besedah še ne vedo.

Predstavniki sindikata se bodo v petek dopoldne sestali s svetom delavcev, kjer pričakujejo kaj več informacij, je še povedal Bukovec.

Ne spreglejte