Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
20.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NLB

Petek, 6. 9. 2013, 20.07

7 let, 2 meseca

NLB: Uporaba angleščine le dopolnjuje uporabo slovenskega jezika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V NLB je slovenski jezik na prvem mestu, uporaba angleškega jezika pa ga le dopolnjuje in to zgolj v primerih, kjer je to upravičeno, so sporočili iz NLB-ja.

Julija je vodstvo Nove Ljubljanske banke (NLB) po navedbah medijev namreč sprejelo sklep, po katerem morajo uslužbenci gradiva za seje uprave pripravljati primarno v angleščini. S takšnim predpisom naj bi banka kršila zakonodajo, saj mora sporazumevanje v podjetjih v skladu z zakonodajo potekati v slovenskem jeziku, kar so potrdili tudi na kulturnem ministrstvu.

Na očitke v banki odgovarjajo, da vsa komunikacija z zaposlenimi v NLB poteka v slovenskem jeziku, uporaba angleščine pa da le dopolnjuje uporabo slovenskega jezika, nikakor pa ga ne postavlja v podrejen položaj. "Gradiva za odločanje vodstva banke predstavljajo le majhen in specifičen del celotnega komuniciranja v NLB," so poudarili.

Ob tem pojasnjujejo, da upravo NLB sestavljajo domači in tuji strokovnjaki, ki morajo ne glede na jezik aktivno in nemoteno delovati, sodelovati s kolegi v banki, sprejemati odločitve ter prevzemati odgovornosti.

"Če želimo učinkovito komuniciranje, je potrebna tudi raba angleškega jezika" "Če želimo učinkovito odločanje in komuniciranje, je poleg uporabe slovenskega jezika potrebna tudi raba angleškega jezika. Priprava gradiv za delo vodstva banke tudi v angleškem jeziku je odraz te potrebe," so zapisali.

Ob tem poudarjajo, da so ves čas zavezani k spoštovanju zakonodaje, sporna navodila pa so s tega vidika "še enkrat preverili, jih dopolnili ter nadgradili".

Na sporna navodila se je odzvala tudi poslanka SD Majda Potrata, ki je na predsednika uprave NLB Janka Medja naslovila odprto pismo. V njem mu očita, da se je vodstvo NLB postavilo "nad ustavo in zakon".

"Od odgovornega in osveščenega vodstva bi pričakovala več spoštovanja do ljudi, ki v tej državi veliko prispevamo za dokapitalizacije, in njihovih vrednot," je med drugim zapisala, ob tem pa se vprašala, zakaj NLB vidi oviro v slovenskem jeziku, če je tuje banke na Slovenskem ne vidijo. Poslanka od Medje pričakuje, da bo "sporni sklep preklical in našel rešitev, ki bo ustavna in zakonita".

Ne spreglejte