Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2015,
18.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija IMF dolg

Torek, 14. 7. 2015, 18.12

7 let, 2 meseca

MDS: Grčija bi potrebovala 30-letni moratorij na evropski dolg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evrske partnerice bi morale Grčiji zaradi opustošenja gospodarstva in bank v zadnjih dveh tednih dolžniško breme razbremeniti precej bolj, kot so to predvidele doslej, kaže študija MDS.

Mednarodni denarni sklad (MDS) je posodobljeno analizo vzdržnosti grškega dolga predstavnikom članic območja evra poslal pozno v ponedeljek, več ur po tem, ko je Grčija z evrskimi partnericami dosegla dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči Grčiji, težkem od 82 do 86 milijard evrov. "Dramatično poslabšanje vzdržnosti dolga kaže na potrebo po lajšanju dolžniškega bremena v precej večji meri, kot so razmišljali doslej in kar je predlagal mehanizem za stabilnost evra ESM," so zapisali strokovnjaki MDS v študiji, ki jo je videla tiskovna agencija Reuters.

Zadnja dva tedna usodno vplivala na grške finance Menili so, da bi morale evropske države Grčiji odobriti 30-letni moratorij na odplačevanje vsega evropskega dolga, vključno z novimi posojili, in dramatično podaljšati dospelost dolga. Če tega ne želijo, bi morale privoliti v posebne letne fiskalne transferje v grški proračun ali sprejeti globok in takojšen odpis njihovih posojil Grčiji, razkriva poročilo. V MDS so ugotovili, da sta zaprtje grških bank, ki traja že približno dva tedna, in uvedba nadzora kapitalskih tokov zelo obremenila grški bančni sistem in gospodarstvo ter dodatno oslabila vzdržnost grškega dolga.

Precej višje številke Grčija ima trenutno približno 320 milijard evrov dolga, najnovejša študija MDS pa kaže, da bo v prihodnjih dveh letih dosegel vrh s približno 200 odstotki bruto domačega proizvoda (BDP), potem ko so ta delež v prejšnji analizi pred dvema tednoma ocenjevali na 177 odstotkov BDP. Do leta 2022 se bo znižal le na okoli 170 odstotkov BDP, kar je več od prejšnje ocene, ki je bila pri 142 odstotkih BDP.

Ne spreglejte