Srdjan Cvjetović

Četrtek,
1. 3. 2012,
11.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Telekom Slovenije SiOL TV

Četrtek, 1. 3. 2012, 11.08

7 let, 2 meseca

Lanski prihodki Telekoma skoraj enaki predlanskim

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nerevidiranem poročilu o poslovanju Skupine Telekom Slovenije je zapisano, da je ta lani ustvarila 824,5 milijona evrov poslovnih prihodkov. To je dva odstotka manj kot leto prej.

Omenjeno poročilo, ki ga je včeraj obravnaval nadzorni svet, navaja tudi 255,6 milijona evrov dobička iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA), kar je tri odstotke več kot leta 2010, čisti poslovni izid lanskega leta pa presega 34 milijonov evrov.

"Združitev je takoj pozitivno učinkovala" Računovodski izkazi družbe Telekom Slovenije vključujejo vrednosti za nekdanjo družbo Mobitel, ki se je lani pripojila matični družbi Telekom Slovenije. Združitev nekoč dveh samostojnih družb je, kot navajajo v upravi Telekoma Slovenije, prinesla pozitivne učinke na poslovanje skupine že v prvih treh mesecih po združitvi.

Lani so združitve potekale tudi pri hčerinskih družbah v Sloveniji. Prvi dan aprila je bila nekdanja samostojna družba Planet 9 pripojena družbi Najdi, informacijske storitve, ta pa se je 20. septembra preimenovala v TSmedia, medijske vsebine in storitve. Ta nova družba združuje vso medijsko in založniško dejavnost skupine Telekom Slovenije v domovini in sledi Telekomovi strategiji uvajanja novih storitev ter ustvarjanju novih poslovnih priložnosti in krepitvi prihodkov izven klasičnih telekomunikacijskih storitev.

Jeseni nov TV-program Pomemben korak v to smer bo tudi uvedba televizijskega programa, ki ga je včeraj potrdil nadzorni svet. "Imeli bomo lastno produkcijo, ki bo temeljila na kakovostnem informativnem programu," je povedal član uprave Telekoma Slovenije Marko Boštjančič, ki je med drugim zadolžen tudi za podjetje TSmedia, bodočega izdajatelja novega televizijskega programa. Po njegovih predvidevanjih bi ta projekt, ki naj bi za javnost zaživel predvidoma jeseni, lahko v tretjem letu že prišel v zelene številke.

Slabitve v Makedoniji Najnižje indekse v primerjavi z letom prej pa ima skupina Telekom Slovenije v makedonskih družbah. Razlog je predvsem v tem, da je družba Telekom Slovenije v drugi polovici leta 2011 preverila poštene vrednosti naložb v odvisne družbe in se je na podlagi cenitve pooblaščenega cenilca nadomestljiva vrednost v nekatere odvisne družbe znižala pod njihovo knjigovodsko vrednost. Tako so se skladno z računovodskimi standardi slabile finančne naložbe v odvisne družbe One in Primo Communications v višini 6,5 milijona evrov.

Klasična dejavnost ne zadošča več Tako na domačem kot na tujih trgih se Telekom Slovenije po besedah članov uprave srečuje z zaostrenimi makroekonomskimi razmerami, ostro konkurenco na telekomunikacijskem trgu in regulacijo. Telekom Slovenije si bo zato v naslednjih letih prizadeval ohraniti svoje deleže pri telekomunikacijskih storitvah in obenem dolgoročno poiskati nove vire prihodkov.

S tem se obenem uresničuje strategija evolucije skupine Telekom Slovenije iz nacionalnega ponudnika pretežno infrastrukturnih storitev v regionalnega ponudnika zahtevnejših informacijskih in multimedijskih storitev.

"Nismo prepočasni" Očitke, da bi rahle padce tržnega deleža Telekoma Slovenije na nekaterih področjih morda lahko pripisali njegovemu prepočasnemu prilagajanju spreminjajočim se pričakovanjem uporabnika, v upravi Telekoma Slovenije odločno zavračajo. Po njihovem mnenju je običajno, da manjši ponudniki pridobivajo svoje deleže na račun največjega, pojav, da Tušmobilu raste delež predvsem na račun Telekoma Slovenije in delno tudi na račun drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobila, pa nakazuje predvsem na cenovno občutljivost slovenskih uporabnikov, so pojasnili.

Pričakovana zmerna rast prihodkov Kratkoročno se nadaljujejo prizadevanja za zmanjševanje stroškov, ki so lani v primerjavi z letom prej že zdaj občutno nižji. Prihranke so, menijo v Telekomu Slovenije, dosegli predvsem na račun prestrukturiranja in optimiziranja poslovnih procesov, kar se bo nadaljevalo tudi letos.

Prevedeno v številke in na podlagi zdaj znanih dejstev letos v Telekomu Slovenije pričakujejo dobiček v višini 55 milijonov evrov in za približno desetino večji dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo kot lani.