Ponedeljek,
3. 11. 2014,
21.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

poslovanje Studio Moderna Sandi Češko Joc Pečečnik Tuš najbogatejši

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 21.42

7 let, 2 meseca

Kako so doma poslovala podjetja lani najbogatejših Slovencev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Studio Moderna Sandija Češka, najbogatejšega Slovenca 2013, je lani doma povečal prihodke za petino, za prav toliko je upadla prodaja tretjemu najbogatejšemu, Jocu Pečečniku. Tuš je posloval slabo.

Danes zvečer bo revija Manager objavila lestvico najbogatejših sto Slovencev. Tokrat bo objava imen še toliko bolj zanimiva, saj se bo po treh zaporednih letih s prestola poslovil Sandi Češko, lastnik podjetja Studio Moderna, ki so mu pri omenjeni reviji lani premoženje ocenili na dobrih 460 milijonov evrov. Najnovejša lestvica slovenskih milijonarjev bo zanimiva tudi, ker bomo izvedeli, kdo se je z nje poslovil, ali se je nanjo uvrstil tudi kdo, ki je bil že pred leti na seznamu najbogatejših Slovencev, in kdo so novi milijonarji.

Mi pa smo pogledali, kako so poslovala podjetja prvih 10 najbogatejših Slovencev lanskega leta, in sicer tista, ki so registrirana v naši državi.

Češkovo slovensko podjetje uspešno doma, v tujini pa ne Studio Moderna, ta spada pod okrilje Češkovega holdinga, ki ga je poslovnež pred tedni preselil na Ciper, je po podatkih Bizi.si lani imel nekaj manj kot 44 milijonov evrov prihodkov oziroma dva odstotka več kot leta 2012. V Sloveniji se je prodaja močno izboljšala, saj so jo povečali za skoraj petino na nekaj več kot 26 milijonov evrov, slabše pa je bilo na preostalih trgih, saj je tam upadla za dobrih 15 odstotkov. V tem letu so za skoraj 10 odstotkov povečali število zaposlenih.

"Leto 2013 je bilo eno od redkih, ko nismo dosegli dvomestne rasti. S prodiranjem na trge Velike Britanije in ZDA smo bili blizu tega, a predaleč od zastavljenih ciljev. Smo pa veliko vložili v nove tehnologije in nove trge. Računam, da bomo v prihodnjem letu znova dosegli dvomestno rast," je poslovanje skupine komentiral Sandi Češko.

Elektrončku Joca Pečečnika prihodki upadli za petino Slabše je v Sloveniji lani poslovalo podjetje, katerega lastnik je Joc Pečečnik, saj so se prihodki od prodaje zmanjšali za petino. A dejstvo je, da to nikakor ne more vplivati na premoženje lani tretjega najbogatejšega Slovenca, saj je večino svojih poslov preselil onstran Atlantika v ameriško igralniško meko Las Vegas.

Podobno kot leta 2012 je lani poslovalo slovensko podjetje zakoncev Petre in Gabrijela Rejca. Največ prihodkov pa ustvari njuno podjetje Efafleks, ki je registrirano v Nemčiji.

Engrotuš s 50-milijonsko izgubo, holding z dobičkom Tuš holding, ki ga lastniško obvladuje Mirko Tuš, lani osmi najbogatejši Slovenec, je lani zmanjšal izgubo iz leta 2012, in to kljub dejstvu, da je Engrotuš, lani tretja največja trgovska veriga v Sloveniji, ustvaril kar 50 milijonov evrov izgube. Kakšno številko bomo videli ob nekdaj največjem slovenskem bogatašu Mirku Tušu, ta je za medije vseskozi nedosegljiv, je težko napovedati, prav tako tudi, kako je na novo lestvico vplivala prodaja mobilnega operaterja Tuš mobila. Preostali z lanske lestvice najbogatejših Slovencev v Sloveniji nimajo registriranega podjetja.