David Kos

Torek,
13. 1. 2015,
16.25

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance borza

Torek, 13. 1. 2015, 16.25

8 mesecev

Kaj se bo letos dogajalo z vašim denarjem?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub zavidljivi rasti borznih trgov v lanskem letu se lahko vlagatelji tudi letos nadejajo solidnih zaslužkov, napovedujejo analitiki. Slovenija predstavlja eno boljših naložbenih priložnosti.

Vse večje finančne družbe so najbolj optimistične glede rasti ameriškega delniškega trga, malo manj so naklonjene rasti evropskih delnic. Indeks najpomembnejših ameriških podjetij S&P 500 naj bi se po ocenah analitikov borznoposredniške družbe Alta povzpel na vrednost 2.170 točk, kar za vlagatelje pomeni 5,4-odstotni letni donos. Nemški delniški indeks DAX naj bi dosegel 10.700 točk oziroma 8,1-odstotno rast. Pri trgih v razvoju gre za bolj mešane napovedi, predvsem zaradi velikega padca ruskega borznega trga in negotovih trendov.

"Delnice še vedno niso predrage. So nad zgodovinskim povprečjem, a o balonu še ne moremo govoriti. Na vidiku ni niti recesije niti padca dobičkov podjetij," je optimizem na investicijski konferenci skupine Alta podkrepil vodja oddelka analiz Sašo Stanovnik. Ker torej ni razlogov za preplah, se bo rast indeksov nadaljevala. Kljub napovedani večji rasti nemškega indeksa dajejo vlaganju v ZDA prednost pred evropskimi delnicami, saj tu obstaja večje tveganje volatilnosti in padca evra proti dolarju.

Rast slovenskih delnic bo zelo odvisna od nadaljevanja privatizacije Tudi Ljubljanska borza, ki je lani dosegla 19,6-odstotno rast indeksa SBI TOP, naj letos še ne bi izgubila zagona. A vse bo odvisno od nadaljevanja postopka privatizacije. Prvi pokazatelj tega bo uspešnost prodaje Telekoma Slovenije, kjer bi dosežena dobra cena lahko povečala apetite vlagateljev. V tem primeru analitiki Alte indeksu blue chipov napovedujejo 11-odstotni donos. Ključno vlogo na Ljubljanski borzi bo odigralo še dogajanje v Rusiji. Od tega bo močno odvisno razpoloženje vlagateljev v delnice Krke in Gorenja, ki veliko prodajata na tem trgu.

"Svetovnemu gospodarstvu se napoveduje še eno lepo leto, saj vsi pričakujejo pospešek gospodarske rasti glede na lani. Analitiki ZDA napovedujejo triodstotno gospodarsko rast, Evropi pa enoodstotno. Ne gre za velike stopnje rasti, a kljub temu vsi verjamejo vanjo," napoveduje Stanovnik. Zaupanje ameriških potrošnikov krepijo predvsem okrevanje nepremičninskega trga, zmanjševanje brezposelnosti in padec cen energentov.

Pretresov na trgu bo več Na gibanje delniških trgov bo pomembno vplivala tudi likvidnost. V primeru napovedane odločitve ECB, ki naj bi letos začela kvantitativno sproščanje oziroma dajanje novega denarja v obtok, se pričakuje pozitivno vzdušje na kapitalskih trgih, a tudi bolj turbulentno od lanskega.

Ključni dogodki, ki bodo vplivali na razpoloženje vlagateljev, so bolj politični kot pa ekonomski. Predvsem bo pomemben razplet morebitne politične krize v Grčiji. "Številne tako interne kot eksterne napetosti se v zadnjih letih niso primerno razreševale in so se na neki način pozabile oziroma pometle na stran. Težave pa je slej ko prej treba razrešiti. Če se bo posamezne težave tudi leta 2015 postavljalo na stranski tir, to vlagateljev ne bo več pomirjalo," opozarja Stanovnik.

Zlato brez sprememb, nafta malenkost navzgor Pri ceni zlata v Alti ne pričakujejo bistvenih premikov, bolj se nagibajo k rahlemu padcu. Prav tako zaradi presežne ponudbe na surovinskem trgu ostajajo pesimisti. Dolar se bo v primerjavi z evrom še krepil. Pri nafti med letom pričakujejo odboj s trenutnih ravni, toda le na vrednosti od 50 do 60 dolarjev za sodček. Z vidika panog v ospredje postavljajo potrošniško dejavnost oziroma trajne dobrine in zdravstveno dejavnost.