Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 5. 2018,
9.33

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Gorenje

Petek, 11. 5. 2018, 9.33

5 let, 12 mesecev

Hisense s prevzemno namero za delnice Gorenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Gorenje | Foto STA

Foto: STA

Družba Hisense Luxembourg Home Appliance iz kitajske skupine Hisense je danes objavila prevzemno namero za odkup vseh delnic Gorenja. Slovenski proizvajalec bele tehnike je skupino Hisense izbral kot najboljšega ponudnika za strateškega partnerja. Pod pogojem, da prevzamejo več kot polovico delnic, so za delnico pripravljeni plačati 12 evrov.

Hisense bo najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v desetih dneh po objavi te prevzemne namere objavil prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic. Aktivnosti s prevzemno ponudbo vodi borznoposredniška družba Ilirika.

Kot izhaja iz namere, je Gorenje izdajatelj 24.424.613 delnic, ki kotirajo na Ljubljanski borzi. Kitajska skupina Hisense je za delnico v postopku iskanja strateškega partnerja ponudila 12 evrov pod pogojem, da pridobi najmanj 50 odstotkov plus eno delnico družbe. Če bi pridobila toliko delnic, bi morala odšteti okoli 147 milijonov evrov.

Kad ne sme iz Gorenja, razen če bi DZ spremenil strategijo

Gorenje išče strateškega partnerja, ki bi skupino podprl pri dolgoročni in trajnostni rasti ter razvoju. Največji lastnik Gorenja je s 16,37 odstotka Kapitalska družba, sledita International Finance Corporation iz skupine Svetovne banke (11,80 odstotka) in Panasonic (10,74 odstotka). Gorenje je v strategiji upravljanja državnih naložb opredeljeno kot pomembna naložba, kar pomeni, da se Kad iz nje ne sme umakniti, razen če bi DZ spremenil strategijo upravljanja.

Hisense zaposluje več kot 75 tisoč ljudi

Hisense je bila ustanovljena leta 1969 na Kitajskem, sprva se je ukvarjala s proizvodnjo radiev, v zadnjih letih pa je postala eden največjih svetovnih proizvajalcev televizorjev in gospodinjskih aparatov. Proizvodne obrate imajo po vsem svetu, tudi v Evropi. Po podatkih z njihove spletne strani skupina v več kot 20 podružnicah zaposluje okrog 75 tisoč ljudi.

Krovni holding kitajske družbe je v državni lasti, delnice dveh hčerinskih družb Hisense Electric in Hisense Kelon Electrical holdings pa kotirajo na borzah v Šanghaju, Shenzhenu in Hongkongu. Prva izdeluje zabavno elektroniko (televizorje, mobilne aparate), druga pa gospodinjske aparate, predvsem hladilnike.

Skupina približno polovico prihodkov po navedbah časnika Delo ustvari z izvozom in je velik izvoznik tudi v ZDA, kjer večinoma prodaja izdelke pod japonsko blagovno znamko Sharp. Zgolj hčerinska družba, ki proizvaja elektroniko Hisense Electric, je lani ustvarila 4,5 milijarde evrov prihodkov. Prihodki druge večje hčerinske družbe Hisense Kelon znašajo okoli 3,5 milijarde evrov.

Hisense je v Sloveniji že prisoten s televizorji in hladilnimi aparati.

Ne spreglejte