David Kos

Torek,
29. 9. 2015,
14.43

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 9. 2015, 14.43

7 let, 7 mesecev

Gospodarsko razpoloženje v EU navzgor, v Sloveniji navzdol

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko se je gospodarsko razpoloženje v območju evra in celotni EU tudi septembra izboljšalo in ostaja precej nad dolgoletnim povprečjem, se je v Sloveniji poslabšalo.

Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) - gre za skupek poslovnih in potrošniških anket o gospodarski klimi, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost - se je v območju skupne evropske valute zvišala za 1,5 točke, na 105,6 točke, v EU pa za 0,6 točke, na 107,6 točke.

Gospodarsko razpoloženje v območju evra in osemindvajseterici tako ostaja precej nad dolgoletnim povprečjem, ki ga označuje vrednost 100 točk, je objavila Evropska komisija.

Rast optimizma v industriji in storitvenem sektorju Gospodarsko razpoloženje v območju evra se je izboljšalo na račun krepitve optimizma v industriji, storitvenem sektorju in v nekoliko manjšem obsegu tudi v trgovini na drobno. To je le delno nadomestilo padec razpoloženja v gradbeništvu, medtem ko se razpoloženje med potrošniki ni spremenilo.

Med največjimi gospodarstvi v območju evra se je gospodarsko razpoloženje najbolj izboljšalo v Italiji (+3,4 točke), Nemčiji (+1,9 točke), na Nizozemskem (+1,2 točke) in v Franciji (+0,9 točke), medtem ko se je v Španiji poslabšalo (–0,9 točke).

"Novica o izboljšanju gospodarskega razpoloženja EU je zelo spodbudna. Nizke cene surovin skupaj s stimulativno monetarno politiko so izboljšale makroekonomsko okolje v Evropi. Kljub izboljšanju pa gospodarsko okrevanje v Evropi še vedno ostaja šibko in če bi prišlo do znižanje globalne gospodarske rasti bi se gospodarsko razpoloženje hitro ponovno poslabšalo," ocenjuje finančni analitik Domen Granda iz Gorenjske borznoposredniške družbe GBD.

V Sloveniji se najbolj poslabšalo razpoloženje v industriji in v gradbeništvu V Sloveniji je vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja septembra padla za 2,3 točke, na 110,2 točke.

V industriji je vrednost kazalnika upadla za 3,4 točke, na 5,2 točke, v storitvenem sektorju je narasla za 1,8 točke, na 18,2 točke, razpoloženje med potrošniki se je okrepilo za točko, na minus 5,2 točke, v trgovini na drobno je naraslo za 4,3 točke, na 18,9 točke, v gradbeništvu pa se je poslabšalo za tri točke, in sicer na minus 19,2 točke.

"Čeprav se je kazalnik gospodarskega razpoloženja v Sloveniji poslabšal še vedno ostaja nad zgodovinskim povprečjem. Poslabšanje razpoloženja v gradbeništvu je predvsem posledica dejstva, da na nepremičninskem trgu še ni prišlo do težko pričakovanega okrevanja in da je na trgu ponudba nepremičnin s strani bank in podjetji še vedno visoka," še pojasnjuje finančni analitik Granda.