Sobota,
22. 8. 2015,
8.53

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slaba banka banke

Sobota, 22. 8. 2015, 8.53

8 mesecev, 1 teden

Država razmišlja o ustanovitvi slabe banke še za manjša podjetja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Država proučuje možnost, da bi v povezavi z zasebnim kapitalom nastala namenska družba, na katero bi banke prenesle slaba posojila manjših podjetij.

Na ministrstvu za finance pravijo, da trenutno ni načrtov za ustanovitev nove državne slabe banke, da pa se "v postopku nadzorovanega prenehanja bank v nadzorovani likvidaciji preučuje, kako bi se lahko kar najbolj ekonomično in v povezavi z morebitnim zasebnim kapitalom izkoristila obstoječa infrastruktura teh bank tudi za cilj zmanjšanja slabih terjatev v bančnem sistemu".

Več informacij, ko bodo potrjeni morebitni izvedbeni koraki "V tej povezavi se res razmišlja o ustanovitvi morebitne namenske družbe," so povedali na ministrstvu, kjer več informacij napovedujejo za takrat, ko bodo potrjeni morebitni izvedbeni koraki in časovnica ustanovitve te družbe.

Banka Slovenije v zvezi s tem vprašanjem pravi, da obstajajo različne možnosti prenehanja poslovanja Probanke. Probanka ima razvito infrastrukturo za upravljanje s slabimi naložbami, ki je lahko učinkovito uporabljena – prodana ali dana v najem –, s čimer bi nastal dodatni vir za poplačilo obveznosti. Ni pa mišljeno, da bi sama odkupovala in (za državo) upravljala terjatve, pravijo v centralni banki.

Glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Torbjörn Mansson je v petek povedal, da so jih z ministrstva za finance in Banke Slovenije pozvali, naj proučijo možnost, ali bi prevzeli še del preostalega premoženja Probanke in Factor banke, ki sta v nadzorovani likvidaciji.

Infrastrukturo Probanke bi se lahko uporabilo za upravljanje terjatev, ki ne presegajo 500 tisoč evrov Med možnostmi je, da bi Factor banko, potem ko bodo poplačani depoziti in banka ne bo imela več bančne licence, pripojili k DUTB. Podobno bi ugasnila tudi Probanka, pri čemer bi se njeno infrastrukturo za upravljanje terjatev lahko uporabilo pri novi posebni družbi za upravljanje terjatev manjših podjetij – terjatev, ki ne presegajo 500 tisoč evrov, kolikor je bila meja za terjatve, prenesene na DUTB.

"Obstajajo načrti, da se vsaj prouči možnosti za vzpostavitev posebnega upravljavca premoženja oz. slabe banke za manjše terjatve in da naj bi se za to uporabilo del infrastrukture Probanke. Na mizi je tudi možnost, da bi se za to pridobilo zunanje financiranje," je dejal Mansson.

Predlog novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je v DZ, izrecno omogoča pripojitev družbe, ki ji je bila odvzeta bančna licenca, k DUTB.