Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
18.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZPS

Torek, 6. 8. 2013, 18.51

7 let, 2 meseca

Bruselj preiskuje dodeljevanje sredstev ZPS-ju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski urad za boj proti prevaram (OLAF) preučuje domnevno zlorabo evropskih sredstev, ki naj bi jih več let brez pravne podlage prejemal ZPS za Evropski potrošniški center.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) očitke zanikajo in poudarjajo, da so bili kot gostitelji EPC-ja izbrani na javnem razpisu.

Notranjerevizijska služba ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je po poročanju Dnevnika v začetku letošnjega leta ugotovila, da je gospodarsko ministrstvo vsaj v letih 2007, 2008 in 2009 kršilo evropska pravila o podeljevanju sredstev ZPS-ju za Evropski potrošniški center (EPC). Takratni urad za varstvo potrošnikov pod vodstvom Mojce Burgar naj bi z izjavo o sofinanciranju projekta EPC vnaprej in brez pravne podlage ZPS-ju omogočil podpis pogodbe z Evropsko komisijo, čeprav ZPS formalno še ni bil izbran za izvajalca projekta.

Da preiskujejo domnevne nepravilnosti pri razpisnih postopkih v Sloveniji, so za Dnevnik potrdili v OLAF-u, a brez navajanja imen in drugih podrobnosti.

Na ZPS-ju očitke zanikajo Na ZPS-ju očitke zanikajo. "ZPS je bil izbran kot gostitelj EPC-ja na javnem razpisu. Leta 2006 smo bili izbrani na razpisu za leti 2006 in 2007. Vsa naslednja leta je prihajalo do zamud pri postopkih. ZPS je na zamude pri postopkih redno opozarjal, žal neuspešno. Bojimo se, da tudi letos postopki ne bodo pravočasno izvedeni," so v sporočilu za javnost zapisali v zvezi. Ob tem so poudarili, da Evropska komisija ne zahteva javnih razpisov, sploh pa ne vsako leto, ampak zgolj transparenten postopek izbire.

Pri izvedbi postopkov se je po navedbah ZPS-ja še posebej zapletlo v letu 2011, ko razpis ni bil mogoč, ker ministrstvo ni pravočasno pripravilo nacionalnega programa varstva potrošnikov za obdobje 2011−2016. "V skupni akciji ministrstva in Izvajalske agencije za zdravje in potrošnike (EAHC) ter Evropske komisije je bilo dogovorjeno, da lahko ZPS začasno, do objave javnega razpisa, sprejme izvajanje EPC-ja v izogib zaprtju," so pojasnili v zvezi. "Na ZPS-ju smo celo sami prevzeli tveganje za sofinanciranje EPC-ja do izvedbe javnega razpisa, ki je bil objavljen sredi leta 2012 in je bil ZPS ponovno izbran za gostitelja."

Na ZPS-ju ocenjujejo, da gre pri "netočnih" očitkih v medijih za diskreditacijo mednarodno uveljavljene organizacije, ki tudi zdaj, ko ni nobenega financiranja za njeno delo, pomaga potrošnikom. "Po informacijah, ki smo jih prejeli, je Zavod PIP naslovil lažne obtožbe na račun ZPS-ja na OLAF, evropske institucije, evropske poslance, in sicer na podlagi poročila notranje revizije ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki se nanaša na delovanje tega ministrstva in ne na delovanje ZPS-ja," so dodali. Kot so še poudarili, OLAF ni kontaktiral ZPS-ja.

Na ministrstvu so povedali, da so letos prejeli ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, ki je v postopku identifikacije in odprave sistemskih korupcijskih tveganj v povezavi z razpisi o podeljevanju sredstev s širšega področja varstva potrošnikov obravnavala tudi področje podeljevanja sredstev za delovanje EPC-ja.

Na ministrstvu so povedali, da jih OLAF v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi ni kontaktiral, da je pa v interesu ministrstva, da se odpravi vsakršen sum, in da bodo v primeru takšnega sodelovanja z OLAF-om sodelovali.

Ne spreglejte