Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 1. 2013,
12.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stečaj

Petek, 18. 1. 2013, 12.25

7 let, 2 meseca

Brez lastnih semen dolgoročno ni samooskrbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na to je danes opozorila Ana Marija Slabe z Inštituta za trajnostni razvoj , ko je razgrnila razloge, zakaj mora ljubljanska Semenarna preživeti.

Semenarna Ljubljana je edino domače semenarsko podjetje z večdesetletno tradicijo, ki je izjemno pomemben člen domače preskrbe s hrano, zato ne sme v stečaj, poudarja Ana Marija Slabe, ki je danes spregovorila v imenu Plana B za Slovenijo – mreže nevladnih organizacij za trajnostni razvoj. Če želimo razvijati domače kmetijstvo, potrebujemo domača avtohtona semena Semenarna je izjemen potencial, ki je pred poldrugim letom spet začela več pozornosti namenjati avtohtonim sortam semen, kar je izjemno pomembno v luči obstoja domačega kmetijstva," poudarja Slabetova. Če želimo v Sloveniji razvijati kmetijstvo, ki je prilagojeno našim razmeram, moramo imeti tudi domača semena, ki so prilagojena našim razmeram. To pa so seveda avtohtone, pri nas vzgojene vrste semen, pri nas selekcionirane in "požlahtnene".

Slabe: Semenarna je klasičen domač primer finančnega izčrpavanja podjetja Semenarna je klasičen slovenski primer domačega podjetja, ki ga nekdo dobi v roke in ga namensko finančno izčrpava ne glede na to, da ima podjetje perspektivo in trg, ne samo v Sloveniji, ampak tudi na Balkanu, poudarja Ana Marija Slabe. Ne samo da so donedavni večinski lastniki Semenarne – italijansko podjetje Dinomarchi – podjetje pripeljali skoraj do konca, do stečaja … "Ni problem le, da bi ob stečaju Semenarne na cesti ostalo 300 delavcev, niti ni problem, da bi s stečajem izgubili tudi eno uspešno podjetje, ki je poznano in uveljavljeno tudi na trgih nekdanje države, ampak tudi da je to podjetje opravljalo družbeno koristno vlogo s svojo skrbjo za avtohtone domače sorte semen in njihovo selekcijo na naše domače razmere prilagojenih vrtnin in poljščin. "Če pade Semenarna, vse to izgubimo, saj ni nikogar, ki bi to nadomestil. Zdajšnji večinski lastniki ocenjujejo podjetje kot zelo perspektivno, sporoča Ana Marija Slabe.

Osnova za prehransko varnost so lastna semena Za Darjo Kocjan Ačko z ljubljanske biotehniške fakultete pomeni Semenarna Ljubljana obstoj za domača avtohtona semena. "Moramo poskrbeti, da bomo ohranili domače semenarstvo, naše avtohtone domače sorte semen, saj so lastne domače sorte in semenarska proizvodnja pomemben del (prehranske) neodvisnosti in samooskrbnosti," zagotavlja Darja Kocjan Ačko. Vsak skrbi za lastno prehransko varnost, osnova zanjo pa so lastna domača semena.

Ne spreglejte