Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
11.16

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
App Store kazen Evropska komisija Apple

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 11.16

4 tedne, 1 dan

Applu zaradi kršitev pravil EU grozi milijardna globa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Apple | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški tehnološki velikan Apple je po predhodnih ugotovitvah Evropske komisije s svojo spletno trgovino z aplikacijami App Store kršil pravila iz akta o digitalnih trgih, saj je razvijalce aplikacij preveč omejeval pri ponujanju vsebin prek drugih kanalov. Grozi mu za več milijard evrov globe, so sporočili iz komisije.

Kot so utemeljili v Evropski komisiji, se pri načinu delovanja Applove trgovine z aplikacijami App Store pojavljajo sumi, da Apple razvijalcem aplikacij načrtno prekomerno preprečuje ponujanje svojih vsebin na drugih platformah in na druge načine.

Gre sicer za predhodne ugotovitve, ki se lahko do konca postopka še spremenijo. Apple ima zdaj možnost pritožbe in vpogleda v gradivo, na katerem temeljijo ugotovitve komisije. Iz podjetja so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da so že poskrbeli za "številne spremembe", ki naj bi naslovile pripombe komisije, in napovedali nadaljnje sodelovanje z njo.

Gre za prvo uradno obtožbo enega od tehnoloških podjetij, potem ko je Evropska komisija marca sprožila preiskave v družbah Apple, Alphabet kot krovni družbi Googla in Meta. Gre za ukrepe v okviru akta o digitalnih trgih, ki tehnološkim velikanom nalaga posebne obveznosti.

WhatsApp
Novice Apple se je uklonil kitajski cenzuri

Apple je namreč eno od podjetij, ki jih je komisija lani označila za t. i. vratarje. Gre za podjetja, ki imajo močan gospodarski položaj, pomembno vplivajo na notranji trg in so dejavna v več državah EU. Poleg tega imajo močno posredniško vlogo med poslovnimi in končnimi uporabniki.

Če vratarji ne upoštevajo pravil, jih lahko doleti finančna kazen v višini desetih odstotkov vseh prihodkov preteklega finančnega leta. Ti so pri Applu po navedbah AFP lani nanesli 383 milijard dolarjev oziroma 358 milijard evrov.

Apple
Novice Pametni telefoni iPhone bodo končno podpirali slovenski jezik

V Evropski komisiji so proti Applu danes obenem sprožili nov postopek zaradi pomislekov, da Applove nove pogodbene zahteve za razvijalce aplikacij, ki med drugim vključujejo dodatno pristojbino, prav tako niso skladne z aktom o digitalnih trgih.

Današnja odločitev Bruslja in sprožitev novega postopka po navedbah AFP predstavljata dodatno zaostritev spora med stranema, v katerem Apple komisiji med drugim očita čezmerno regulacijo in številne nejasnosti v teh postopkih. V petek so v družbi napovedali, da bodo zaradi tega preložili predstavitev najnovejših funkcij na osnovi umetne inteligence v Evropi.

Nvidia
Novice Nvidia je postala najvrednejše podjetje na svetu
Ne spreglejte