Matic Tomšič

Nedelja,
10. 4. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

znanost

Nedelja, 10. 4. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Za vesoljske cene na dražbo kamenje iz vesolja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Meteorit | Foto Reuters

Foto: Reuters

Londonska dražbena hiša Christie's bo 20. aprila iskala kupce za približno 80 meteoritov. Pričakovani izkupiček bo glede na to, da gre za kamenje, astronomski.

Zdajšnji lastniki zbirke meteoritov, ki bo naprodaj na londonski dražbi, so zasebni zbiratelji in javne ustanove. Izklicne cene za vesoljsko skalovje se začnejo pri nekaj tisoč funtih, a pri Christie's pričakujejo, da bo dražba navrgla nekaj milijonov funtov. Preverili smo nekaj najbolj zanimivih kosov, ki bodo nove lastnike iskali 20. aprila.

Meteorit iz Brenhama

Povsem mogoče je, da bo ta meteorit prodan za najvišji znesek. To pričakujejo tudi v dražbeni hiši, predvidena prodajna cena je med 620 in 990 tisoč evri. | Foto: Povsem mogoče je, da bo ta meteorit prodan za najvišji znesek. To pričakujejo tudi v dražbeni hiši, predvidena prodajna cena je med 620 in 990 tisoč evri.

Poleg tega, da gre za največji in najtežji meteorit na dražbi (tehta približno 635 kilogramov), je tudi zaobljen, kar po mnenju astronomov kaže na to, da je na Zemljo priletel precej vertikalno. Parabolično obliko vrha meteorita je povzročilo trenje ob vstopu v atmosfero pri zelo visoki hitrosti. Prav ohranjenost zaobljenosti pa meteoritu daje dodano vrednost.  

Meteorit Valera

Eden od delčkov za zdaj edinega znanega edinega meteorita, ki je povzročil smrt živega bitja. Ne sicer človeka, ampak krave. 15. oktobra 1972 je na podeželju v Venezueli zadel eno od pripadnic črede in ji zdrobil vratna vretenca. 

Londonska dražba ne bo prva, na kateri se je pojavil kateri od delov ubijalskega meteorita Valera – eden je bil na dražbi v New Yorku leta 2007 prodan za 1.370 evrov. | Foto: Londonska dražba ne bo prva, na kateri se je pojavil kateri od delov ubijalskega meteorita Valera – eden je bil na dražbi v New Yorku leta 2007 prodan za 1.370 evrov.

Meteorit s kmetije Wold

Gre za enega od pionirjev sodobne astronomije. Meteorit, ki je 13. decembra 1795 izkopal metrski krater v bližini kmetije Wold v Angliji, je pomagal dokazati takrat domnevno za lase privlečeno teorijo znanstvenikov, da kamenje vendarle res lahko pada z neba. | Foto: Gre za enega od pionirjev sodobne astronomije. Meteorit, ki je 13. decembra 1795 izkopal metrski krater v bližini kmetije Wold v Angliji, je pomagal dokazati takrat domnevno za lase privlečeno teorijo znanstvenikov, da kamenje vendarle res lahko pada z neba.

Meteorit Seymchan

To je morda eden najlepših ohranjenih meteoritov na svetu. Gre za tako imenovani palazit, vrsto, ki predstavlja vsega 0,2 odstotka vsega kamenja iz vesolja.

Sredica meteorita je kovinska (zlitina železa in niklja), rumenkasti otočki na površini pa so kristali minerala olivina (magnezijev-železov silikat). | Foto: Sredica meteorita je kovinska (zlitina železa in niklja), rumenkasti otočki na površini pa so kristali minerala olivina (magnezijev-železov silikat).

Meteorit, ki je razburil Rusijo

Za delček najbolj znanega meteorita, povezanega z incidentom, nameravajo v dražbeni hiši Christie's iztržiti tudi do 370 tisoč evrov.

Gre za 890 gramov težak fragment meteorita, ki je 15. februarja 2013 eksplodiral nad ruskim mestom Čeljabinsk. | Foto: Gre za 890 gramov težak fragment meteorita, ki je 15. februarja 2013 eksplodiral nad ruskim mestom Čeljabinsk.