Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 1. 2014,
15.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

phablet tablični računalnik Deloitte

Torek, 21. 1. 2014, 15.00

4 leta, 10 mesecev

Tablični telefoni bodo prehiteli tablice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prodaja tabličnih telefonov - pametnih telefonov z nekoliko večjimi zasloni - bo letos dosegla četrtino prodaje pametnih telefonov in presegla prodajo tabličnih računalnikov, napovedujejo v Deloittu.

Prodaja tabličnih telefonov z velikostjo zaslona med 12 in 17 centimetri oziroma t. i. phabletov naj bi se letos na letni ravni podvojila, v primerjavi z letom 2012 pa kar podeseterila in tako dosegla okoli 125 milijard dolarjev (92,3 milijarde evrov). Prodaja pametnih telefonov, tablic, osebnih računalnikov, televizorjev in igralnih konzol naj bi letos sicer presegla 750 milijard dolarjev (554 milijard evrov), napovedujejo v mednarodni revizijski hiši Deloitte.

V letošnji napovedi za področje telekomunikacij med drugim pričakujejo še, da bo letos prodanih deset milijonov pametnih očal, pametnih ur in drugih zapestnih naprav v skupni vrednosti treh milijard dolarjev (2,2 milijarde evrov). Največji prihodek v tej skupini naj bi prinesla prodaja pametnih očal, in sicer naj bi bilo po svetu prodanih okoli štiri milijone naprav po povprečni prodajni ceni 500 dolarjev (370 evrov).

Kako starejšim približati pametne mobilnike? Pri Deloittu opozarjajo tudi na generacijsko vrzel med uporabniki pametnih telefonov − klasični mobilniki se namreč poslavljajo, starejši uporabniki pa ob prehodu na pametne telefone ne osvojijo novih funkcij in jih še vedno uporabljajo na isti način kot njihove neomrežene predhodnike. "Pripraviti to starostno skupino na uporabo podatkovnih funkcij je ena ključnih priložnosti za operaterje," so zapisali v revizijski hiši.

Pri Deloittu omenjajo še porast odprtih spletni tečajev, ki naj bi letos zabeležili stoodstotno rast, prav tako pa prihodnost vidijo v t. i. telemedicini oziroma komunikaciji z zdravnikom prek spleta. Na globalni ravni naj bi bilo tako letos zabeleženih sto milijonov "e-vizit", kar je štirikrat več kot lani.

Ne spreglejte