Srdjan Cvjetović

Nedelja,
15. 3. 2015,
19.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jack Ma internet Alibaba

Nedelja, 15. 3. 2015, 19.30

8 let

Svet spreminjajo sanje, ne tehnologija

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Internet bo dosegel svojo polno moč le, če bodo internetna in tradicionalna podjetja našla način za sobivanje v prihodnjih tridesetih letih, je v Hannovru povedal Jack Ma.

"Prvič sem na CeBIT v Hannover prišel pred 40 leti, ko sem poskusil prodati nekaj kitajskih izdelkov v Evropi," se spomni prvi mož spletnega podjetja, ki se lahko pohvali, da mu je s svojim začetkom javne prodaje delnic uspelo iztržiti največjo vsoto v dozdajšnji zgodovini. "Težko je bilo dobiti stojnico, a smo bili z njo uspešni," je še povedal.

Drugič ga je pot zanesla na CeBIT pred 14 leti, ko so, kot je povedal na slovesnosti ob odprtju letošnjega CeBIT, "poskusili prenesti na internet vse, kar so delali takrat".

Samo medeni dnevi brez medenih tednov

Danes pa je njegovo glavno poslanstvo "poiskati manjkajoči del internetnega poslovanja", za katerega verjame, da ga bo našel prav v Evropi.

"Internet je zelo uspešen in je korenito spremenil naša življenja, a kako to, da zelo malo internetnih podjetij preživi več kot tri leta," se sprašuje Ma. "Videti je, da živijo tako kratko, kot da bi imeli samo medene dneve, do medenih tednov sploh ne pridejo."

Ma opozarja, da so v mnogo primerih prav v Evropi internetna podjetja in tradicionalne družbe še vedno na nasprotnih bregovih. "Mnogo tradicionalnih podjetij vidi Google, Alibabo, Amazon in podobna internetna podjetja kot grožnjo in jih celo sovraži, ker so uničili njihove tradicionalne oblike poslovanja in pridobivanja zaslužkov."

"Kako naj internetno podjetje živi tako dolgo kot tradicionalna nemška podjetja Siemens in Mercedes Benz," se sprašuje Ma, a obenem opozarja, da internet ne bo dosegel polnega učinka, če internetna podjetja na trgu ne bodo delovala več kot tri leta.

Gonilo razvoja digitalne ekonomije ni tehnologija, temveč nova miselnost

"Razlika med digitalno in tradicionalno ekonomijo ni v tehnologiji, temveč v načinu, kako ljudje razmišljajo," je prepričan Ma, ki upa in pričakuje, da bo naslednja tehnološka revolucija morala sprostiti inovacije in razbremeniti stres med ljudmi.

Z vidika tehnologije je prepričan, da je prihodnost v ustvarjanju pametnih strojev, ki bodo govorili in razmišljali, ne samo proizvajali. "Te stroje bodo podpirali podatki, ne nafta ali elektrika, poudarek bo na uporabniški prijaznosti in prilagodljivosti pričakovanjem uporabnikov."

Ne mišice, temveč ustvarjalnost, za prihodnost bo treba trdo delati

"V polno razviti digitalni ekonomiji bo veliko več mesta za ženske kot danes, ker takrat ne bodo več pomembne mišice, temveč ustvarjalnost," je poivedal Ma in požel gromek aplavz v hannovrskem kongresnem centru, kjer tradicionalno poteka slavnostno odprtje sejma in kongresa CeBIT.

Ma je tudi v sklepnih besedah izžareval optimizem. "Svet pripada mladim in bo lep, a tudi poln izzivov, zato se bo zanj treba potruditi. Apple morda ne bo prihodnost, a nam nakazuje, kakšna bo ta prihodnost: inventivna, ustvarjalna in navdihujoča. Prihodnost, v kateri bomo še bolj trdno delali, da bi uresničili svoje sanje. Kajti sanje spreminjajo svet, ne tehnologija."