Petek,
23. 9. 2011,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Facebook Mark Zuckerberg

Petek, 23. 9. 2011, 13.16

8 let

Poslušanje glasbe na Facebooku je druženje s prijatelji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Velik dan za Facebook in Spotify in za vse tiste, ki imajo radi glasbo," je povedal Daniel Ek, izvršni direktor podjetja Spotify. Spremembe na Facebooku bodo vplivale tudi na glasbeno industrijo.

Na konferenci f8 v San Franciscu so bile predstavljene številne novosti, ki prihajajo na področje glasbe. Spremljanje pesmi, ki jih poslušajo vaši prijatelji, različnih radijskih postaj in še marsikaj je plod sodelovanja med Facebookom in številnimi podjetji s področja glasbe. Novost bo uporabnika pripeljala do glasbe, ki je sicer najverjetneje sploh ne bi spoznal, imela pa bo neposreden vpliv na glasbeno industrijo.

Samo en klik stran od glasbenih užitkov Uporabnik bo sam nadzoroval vsebine, ki si jih bo želel deliti s prijatelji in jih umestil na Timeline. Kako bo glasbeni Open Graph sploh deloval? Ko boste videli, da prijatelj posluša priljubljeno pesem, boste le še klik stran od poslušanja te pesmi na Spotifyu. Ta bo po besedah Marka Zuckerberga ponudil preprost in drugačen način poslušanja glasbe, poleg tega pa tudi raziskovanje glasbenega okusa vaših prijateljev. Če smo še pred nedavnim morali brskati po profilu prijatelja, da bi ugotovili, kakšna zvrst glasbe mu je všeč, po novem to ne bo več potrebno. Če vam bo všeč pesem, ki jo bo poslušal prijatelj, ne boste le poslušali glasbe po njegovem okusu, temveč vas bo to tudi povezalo v skupno okno za pogovor o glasbi.

Odkrivanje glasbenih okusov kar na Facebooku Ek je prepričan, da je sodelovanje med Facebookom in Spotifyem pomembna prelomnica. Če smo včasih spoznavali glasbo prek prijateljev tako, da smo jo poslušali na njihovih domovih, bomo zdaj odkrivali glasbene okuse kar na enem mestu, prek Facebooka. Poudaril je še, da njihove statistike kažejo, da je sodelovanje med podjetjema upravičeno, saj uporabniki Facebooka na Spotifyju poslušajo več glasbe kot preostali, naklonjeni so poslušanju raznovrstnejše glasbe, poleg tega pa je kar dvakrat verjetneje, da bodo za glasbene užitke plačali. In to je vodilo Spotifyja – plačati prispevek za poslušanje glasbe, ki bo hkrati tudi kruh vsem izvajalcem.

Pri razvoju glasbenih užitkov Open Graph so poleg Spotifyja Facebooku pomagali še Vevo, Jelli, Mixcloud, Deezer, Earbits, TuneIn in drugi.