Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2013,
11.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple

Sreda, 11. 9. 2013, 11.32

8 let

Novi mejniki z iPhone 5S

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
iPhone 5S pomeni korak naprej. Je prvi mobilni telefon s 64-bitnim procesorjem in kar za 56-krat hitrejši od prvotnega iPhone.

Korak naprej ne pomeni le v tehnologiji, ampak tudi v dizajnu. Če je bil iPhone 5 dostopen le v dveh, za Apple skorajda standardnih barvah, iPhone 5S navdušuje še v zlati barvi. Poleg zlate podobe pa 5S prinaša še kar nekaj drugih "zlatih" pridobitev. Ena najbolj zanimivih, a tudi spornih je brskalnik odtisov Touch ID, ki se skriva v gumbu domov. Z njim oziroma uporabnikovim prstnim odtisom so PRI Applu nadomestili odklep telefona, potrjevanje nakupa v AppStoru in drugo, s tem pa zbudili številne skeptične misli o tokratnem podvigu Appla. Na račun varnosti, seveda.

Apple se je posvetil tudi kameri in fotoaparatu. Fototipalo ima kar za 15 odstotkov večjo površino, med fotografske oziroma snemalne novosti pa sodijo tudi predvajanje, snemanje in urejanje posnetkov v počasnem posnetku, tehnologija True Tone za bolj realistične fotografije in stabilizator slike, ki bo preprečeval zamegljene posnetke.

Pošta in Koledar prilagojena novemu delovanju V 102 mm velik čip je Apple zmogel natlačiti več kot milijardo majhnih tranzistorjev in ustvaril prvi 64-bitni procesor, ki je vgrajen v mobilnik. S tem je prilagodil vse vgrajene aplikacije, kot sta Pošta in Koledar novemu delovanju procesorja. Do izraza bo prišel predvsem pri zahtevnejših grafičnih operacijah, ena od iger, ki bo prva preizkusila prednosti te nadgradnje, je Infinity Blade III. Novost je tudi koprocesor M7, ki bo skrbel za natančnejše zaznavanje gibanja.

Na prvi pogled skorajda enak kot petica, ki se umika iz prodaje, ima v notranjosti zmogljivejšo baterijo. Življenjska doba naj bi namreč zadostovala za 10-urni pogovor v 3G omrežju, 10-urno surfanje v omrežju LTE oziroma prek brezžične povezave, za zmogljivo se izkaže tudi pri večurnem predvajanju videovsebin in glasbe.

Dober teden do nove gneče? Tako iPhone 5S kot tudi iPhone 5C bosta v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Kitajski, Franciji, Nemčiji, Japonskem, Singapurju in Veliki Britaniji dostopna na isti dan. 20. september bo dan, ko se bodo množice oboževalcev jabolčnega izdelka valile oziroma bolj stražile pred trgovinami.

Že sedmi model iPhona, ki je zadnjo večjo fizično preobrazbo doživel lani z iPhone 5, bo do decembra na voljo v 100 državah pri več kot 270 mobilnih operaterjih. Apple je že napovedal veselo novico, to je, da bo v kratkem poslal 700-milijonto napravico z operacijskim sistemom iOS in čeprav se sliši kot osupljivo število, spomnimo, da je Google pred dnevi presegel milijonto aktivacijo na Androidnih napravicah.

Imate kaj drobiža? Med bolj negativnimi, a vseeno še malce zabavnimi platmi, ki jih prinaša hitri iPhone 5S, pa je tudi vse bolj glasen namig, da Apple z novima izdelkoma (iPhone 5S in iPhone 5C) že dela novo razmejitev prebivalstva. Delil naj bi jih na ljudi z zlatim iPhonom, ki bo kot torbica znamke Gucci ali pa sončna očala znamke Dolge&Gabbana, s čimer bo predstavljal (še) višji družbeni status in tistimi s plastičnim iPhonom. "Imate kaj drobiža?" je Business Insider zapisal ob razlagi in ob tem spomnil na velika Applova pričakovanja o prodaji na Kitajskem.

Ne spreglejte