Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 5. 2011,
12.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
telefon

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 5. 2011, 12.49

8 let, 3 mesece

Mobilni telefon Samsung Galaxy ACE

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Preprosta in obenem dovršena oblika z ravno prav sijočo sprednjo stranjo in prijetno oprijemljivim zadnjim pokrovom uporabnika navduši že ob prvem stiku z mobilnim telefonom Samsung Galaxy ACE.

Neuspešen prvi poskus prenosa fotografij na računalnik Na zgornjem robu ima 3,5-milimetrski vhod za slušalke in vhod micro USB za napajanje in povezavo z drugimi napravami prek priloženega kabla. Vhod micro USB je zaščiten z drsno ploščico, ki ga ščiti pred umazanijo. Ko smo hoteli fotografije prek micro USB-ja prenesti na računalnik z operacijskim sistemom Microsoft Windows 7, računalnik na telefonu ni našel primernega gonilnika za povezavo s Samsungom Galaxy ACE. Dobili smo ga sicer na Samsungovi spletni strani.

Virtualna gumba osvetljena zgolj šest sekund Vgrajene ima zgolj tri fizične gumbe, vsi preostali so del uporabniškega vmesnika. Na desnem robu je gumb za vklop oziroma izklop, s katerim tudi zaklenemo zaslon ločljivosti 320 x 480 slikovnih pik. Na nasprotni stran je gumb za glasnost. Na sprednji strani spodaj je tretji fizični gumb, ki nas vrne na domači zaslon. Na vsaki strani ima po en virtualen gumb, ki sta osvetljena zgolj šest sekund po vklopu, kar je moteče, dokler uporaba ne postane intuitivna. Na desni strani je še vhod za kartico microSD za priloženo kartico 2 GB, ki mora biti vstavljena, če hočemo uporabljati fotoaparat in videokamero. Kapaciteta kartice je majhna glede na bornih 158 MB internega pomnilnika. V širino meri 112,4 milimetrov, v višino 59,9 in v debelino 11,5.

Kako se obnese kot fotoaparat? Zadovoljiv fotoaparat s 5 MP lahko predvsem hitro slika, v slabo osvetljenem prostoru pa se presenetljivo dobro odreže bliskavica. Na voljo je kopica dodatnih nastavitev.

Kako se obnese kot kamera? Videoposnetki niso ravno močna stran Galaxyja ACE, saj snema v borni ločljivosti 320 x 240 slikovnih pik s 15 slikami na sekundo. Ogled videoposnetkov na večjih zaslonih odsvetujemo.

Preprost in prilagodljiv uporabniški vmesnik Navdušil nas je uporabniški vmesnik TouchWiz 3.0, ki teče na operacijskem sistemu Google Android 2.2 (Froyo). Na spodnji strani domačega zaslona ima fiksno nameščene štiri osnovne ikone, ki nas pripeljejo do aplikacij za klicanje, do imenika, do sporočil in glavnega menija. Teh ikon se žal ne da prilagajati, tako da bi na primer namesto ikone za glavni meni namestil ikono za Skype. Na zgornjem delu je prilagodljiv zaslon, na katerega lahko poljubno nameščamo aplikacije in ozadja. Vsega skupaj je na voljo sedem prilagodljivih namizij, prek katerih prehajamo s potegom prsta v horizontalni smeri, za navigacijo pa so nam na voljo pikice na vrhu zaslona. Izredno uporabna je vrstica na vrhu zaslona, ki omogoča hiter izklop funkcij Wi-Fi, Bluetooth, GPS, glasnosti in avtorotacije uporabniškega vmesnika. Prednameščene so štiri igre, katerih se ne da odstraniti in uporabnikom, ki ne igrajo iger, predvsem upočasnjujejo telefon in zasedajo prostor na glavnem meniju. Tudi sicer smo med uporabo občutili omejitve procesorja z 800 MHz, ki je večkrat upočasnjeval uporabo med menjavanjem namizij, pri izklopu aplikacije za Skype in igranju igre AngryBirds.

Klicanje s samsungom galaxy ACE je preprosto. Kontakte v imeniku se da lahko združiti z uporabniškimi računi na Facebooku, Twitterju in Googlu, kar je plus za družabne spletne strani in uporabnike. Drsenje prek imenika se je večkrat izkazalo za prepočasno, še posebej če smo hitro želeli dobiti kontakt. Zgodovina klicev je priročna, saj ne prikazuje samo klicev, ampak tudi druga sporočila.

Končno učinkovita virtualna tipkovnica Virtualna tipkovnica je v primerjavi s konkurenčnimi napravami natančna in hitra. Priporočamo uporabo v horizontalnem načinu, saj se je izkazalo, da smo tako naredili še manj napak. Ponaša se tudi s funkcionalnostjo Swype, ki omogoča vnos besedil s pomočjo zaznave potez, vendar se nam ni zdela uporabna.

Besedilna sporočila so filtrirana po naslovniku in prikazana v pogovornem načinu, tako da je lažje slediti besedilnemu pogovoru. Galaxy ACE se ponaša z aplikacijo Social Hub, ki združuje sporočila različnih platform, vključno s SMS-ji, elektronsko pošto, Facebookom in Twitterjem. Žal lahko sporočila preberemo le prek spletnega brskalnika, kar ne predstavlja omembe vredne dodatne vrednosti.

Brez fizičnega gumba za fotoaparat Samsung Galaxy ACE žal nima fizičnega gumba za fotoaparat in videokamero, ki bi bil uporaben za hiter zagon aplikacije za snemanje in za samo snemanje fotografij in videoposnetkov. Druga pomanjkljivost je borna kapaciteta na notranjem disku z zgolj 158 MB, kar pomeni, da je snemanje onemogočeno, dokler ne vstavimo kartice microSD z 2 GB.

Dva dneva brez napajanja V primerjavi z drugimi pametnimi telefoni nas je zadovoljila baterija 1350 mAh Li-ion, ki smo jo morali polniti zgolj vsak drugi dan, ob tem smo uporabljali Wi-Fi, fotoaparat, kamero, igrali igro AngryBirds in pregledovali posnetke. Očitno gre za pozitivno posledico kakovostne baterije v kombinaciji z manj zmogljivim zaslonom in procesorjem.

Samsung Galaxy ACE je odlična izbira za vse, ki se jim zdijo zmogljivejši telefoni predragi in bi obenem radi večino njihovih funkcionalnosti. Od njega ne pričakujte pretirane zmogljivosti in vrhunskih multimedijskih lastnosti, kar pa odlično kompenzira z elegantnim videzom, ki pritegne marsikateri zavidljiv pogled.

Splošna ocena: 8 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Karakteristike

Ne spreglejte