Matic Tomšič

Torek,
7. 4. 2015,
22.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Microsoft avtizem Matic Tomšič

Torek, 7. 4. 2015, 22.06

8 let

Microsoft bo zaposloval avtiste

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tehnološki velikan Microsoft je znan po zaposlovalni politiki, ki ne dela razlik med spoloma in etnično ter versko pripadnostjo. Zdaj gre podjetje še korak dlje - zaposlitev bodo ponudili avtistom.

Microsoft bo v sodelovanju z agencijo Specialisterne, ki išče delo avtistom in drugim osebam s posebnimi potrebami, prihodnji mesec začel kampanjo, s katero bo zaposlitev zagotovil desetim posameznikom z avtizmom. Podjetje je v izjavi na spletni strani zapisalo, da nanje čaka deset delovnih mest s polnimi zadolžitvami na sedežu Microsofta v Redmondu. Iščemo Rain Mana, ki zna programirati "Avtisti so edinstvena skupina kandidatov za delovna mesta, saj imajo nekatere osebnostne lastnosti, ki si jih želi veliko tehnološko podjetje, kot je Microsoft. Nekateri imajo izvrsten spomin, drugi so odlični matematiki, tretji opazijo in opozorijo na najmanjše podrobnosti, ki jih številni sploh ne opazijo," na Microsoftovi spletni strani pojasnjuje Mary Ellen Smith, podpredsednica mednarodnega poslovanja. Čeprav je zgornja izjava morda slišati kot povzetek s štirimi oskarji nagrajenega filma Rain Man iz leta 1988, v katerem je Tom Cruise izkoriščal matematično genialnost svojega brata, ki ga je igral Dustin Hoffman, pri Microsoftu česa podobnega ne bodo počeli. Mary Ellen Smith, ki vodi kampanjo vključevanja avtistov v delovne procese, ima namreč tudi sama 19-letnega avtističnega sina.

Microsoft je na pravi poti Softverski velikan iz Redmonda osebam, ki imajo težave na področju interakcije in vključevanja v družbo in okolje, pomaga že od leta 2001. Takrat je Microsoft začel projekt, ki je zaposlenim v podjetju z avtističnimi otroki pomagal pri iskanju specialističnih terapij in pokrivanju stroškov zanje. Zgledu so sledila številna velika, srednje velika in manjša ameriška in mednarodna podjetja, kot so Apple, Intel in Qualcomm.

Microsoft je sicer tudi ena od vodilnih mednarodnih korporacij, ki da veliko na raznovrstnost zaposlenih. Čeprav v podjetju še vedno prevladujejo delavci moškega spola in belci, se je njihov delež v zadnjih letih konkretno zmanjšal. Trideset odstotkov danes zaposlenih pri Microsoftu je žensk, belcev pa je (samo še) 60 odstotkov.