Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
30. 10. 2014,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple Matic Tomšič

Četrtek, 30. 10. 2014, 12.48

8 let

Kako velik je Apple v resnici?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podatek, da gre za največje tehnološko podjetje in največjo delniško družbo na svetu, laiku, ki ve le, da je iPhone kar dober telefon, o Applu ne pove prav dosti. Kako mogočno je pravzaprav "jabolko"?

Apple se je v zadnjem desetletju predvsem na krilih pametnega telefona iPhone in tablice iPad po dolgi bitki dvignil nad Microsoft, IBM, Google, Samsung Electronics in postal prvo ime tehnološke industrije. Vrednost delnic podjetja je ocenjena na skoraj pol bilijona (500 milijard) evrov. Kaj se zgodi, ko velikost podjetja z nekaj zanimivimi primerjavami postavimo v perspektivo? Pa poglejmo:

- Razlika v vrednosti med Applom in drugo največjo svetovno delniško družbo, naftarji Exxon Mobil, je približno 175 milijard evrov. To je dovolj, da bi se ameriška mornarica lahko oborožila s kar 50 novimi letalonosilkami na jedrski pogon razreda Nimitz, ki veljajo za največje na svetu. Konstrukcija ene namreč stane približno 3,5 milijarde evrov (4,5 milijarde ameriških dolarjev).

- Apple razpolaga s 123 milijardami evrov sredstev. Če bi denar, ki ga imajo trenutno v žepu, razdelili med prebivalce držav po svetu, bi vsak Američan prejel 389 evrov, vsak Kitajec 91 evrov, vsak Slovenec pa kar dobrih 61 tisoč evrov. Z razpoložljivimi sredstvi bi lahko kupili tudi floto 297 airbusov A380, največjih potniških letal na svetu.

- Apple je v zadnjem letu prodal 243 milijonov mobilnih naprav z operacijskim sistemom iOS. Vsi svetovni proizvajalci avtomobilov in komercialnih vozil so v letih 2011, 2012 in 2013 skupno sestavili in prodali približno 250 milijonov vozil. - Samo v zadnjem četrtletju je s polic Applovih trgovin izginilo skoraj 13 milijonov tablic iPad oziroma kar 260 za vsakega Applovega zaposlenega ali več kot ena za vsakega drugega prebivalca držav nekdanje Jugoslavije.

- V prihodnjih dveh letih naj bi Apple prodal vsaj 30 milijonov pametnih ur Apple Watch. Švicarska urarska industrija, ki sicer ni največji svetovni izvoznik zapestnih ur (to je Kitajska), a ima glede na vrednost proizvedenih izdelkov kar 54-odstotni tržni delež, je v letu 2012 prodala 29,2 milijona ročnih ur. - Applu bodo samo ure Watch v letih 2015 in 2016 za nameček predvidoma prinesle skoraj 8,5 milijarde evrov prihodkov. Roman Abramovič bi lahko s tem denarjem kupil še 24 jaht Eclipse (ena, ki jo že ima, velja za drugo največjo luksuzno zasebno jahto na svetu, zanjo pa naj bi ruski bogataš odštel 340 milijonov evrov) ali (skoraj) tri najdražje nogometne klube na svetu – Real Madrid, Barcelono in Manchester United.

Ne spreglejte