Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
26. 1. 2016,
20.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Apple Apple Watch iPhone

Torek, 26. 1. 2016, 20.57

8 let

Kako sočno bo letos Jabolko (Apple)?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Applov paradoks: lansko leto je bilo zanje najuspešnejše poslovno leto do zdaj, po drugi strani pa prodaja njihovega pametnega telefona iPhone ne narašča, cena delnice pada.

Njihovim poslovnim rezultatom za leto 2015 tekmeci lahko samo zavidajo – to poslovno leto je bilo za Apple rekordno. A cena Applove delnice vendarle pada. Prvič po oktobru 2014 je ponovno padla pod sto ameriških dolarjev (dobrih 92 evrov), kar je znatno manj od visokih 132 dolarjev (122 evrov), kolikor je bila njena cena maja lani, poroča britanska medijska hiša BBC.

Odvisnost prihodkov od iPhonea prevelika? Še en paradoks: letošnja prednovoletna prodaja je bila za Apple rekordna, a po drugi strani so vedno glasnejši sumi, da je prodaja Applovega pametnega telefona iPhone ubrala pot navzdol, še navaja isti vir. Nekaj povsem novega in nezaslišanega, dodajajo.

Vlagatelji bodo zato z velikim zanimanjem pričakovali Applove napovedi za letos in kaj jih, če kaj, skrbi v letu, ki se je pred kratkim začelo.

Prodaja pametnih telefonov predstavlja 63 odstotkov prihodkov družbe – tako pravijo Applove najbolj sveže številke, ki so jih objavili oktobra lani. Prodaja aplikacij in storitev, kot je Apple Music, ter vse drugo, kar uporabnik lahko počne z iPhoneom, a Applu nosi prihodke, sodi v preostalih 37 odstotkov.

Drugi izdelki z bistveno nižjimi deleži Drugi Applovi izdelki so v primerjavi z njihovim pametnim telefonom skorajda drobiž, kar zadeva prihodke. Prodaja računalnikov Mac kljub velikem padcu še vedno predstavlja 13 odstotkov Applovih prihodkov, tablice iPad pa samo okrog osem odstotkov. Morda bo iPad Pro s svojo velikostjo in tipkovnico uspel pognati ta delež navzgor, a je pot do iPhona še vedno zelo dolga.

Ali je Applova pametna ura uspešnica? Apple je veliko upanja polagal v svojo pametno uro Apple Watch, a ni enotnega mnenja, ali je to zanj uspešnica ali ne. Čeprav gre za enega tržno najbolj uspešnih izdelkov te vrste, se natančnejši prodajni rezultati namreč skrivajo v rubriki Ostalo, kjer so med drugim še predvajalniki iPod in slušalke Beats. Če je bila prednovoletna prodaja res uspešna, se bo Apple morda pri kakšni od naslednjih objav številk le pohvalil.

Uporabniki iPhona so zvesti in pripadni, a to ne potolaži dovolj zaskrbljenih vlagateljev, ki se jim odvisnost Applovega poslovanja od prodaje njihovega pametnega telefona zdi nekoliko tvegana. Zlasti zdaj, ko je videti, da novih uporabnikov ne morejo več zlahka pridobiti.

Kitajska je veliko upanje Apple se zato z velikimi pričakovanji obrača na kitajski trg. Ne brez razloga: že zdaj Apple na Kitajskem zasluži več kot v celi Evropi, kitajski prihodki pa tudi hitro dohitevajo prihodke na domačem ameriškem trgu.

Apple s svojimi novimi trgovinami in kupci na Kitajskem uspešno nadomešča in preganja slabe ponaredke, ki so še pred kratkim vladali kitajskemu trgu. A upočasnjeno kitajsko gospodarstvo lahko prizadene tudi Applovo prodajo in prihodke na v tej državi, na kar Američani zelo močno stavijo.

Potencial odtehta kitajsko gospodarsko upočasnitev Kar nekaj neznank je torej, zaradi katerih se Applove napovedi pričakujejo z velikim zanimanjem. Toliko bolj, ker finančni trgi (za zdaj) še ne vidijo težav na Kitajskem. Ne glede na razmere ima Apple izjemno priložnost za rast na Kitajskem: v Kaliforniji ima Apple 53 svojih trgovin, po vsej Kitajski, kjer je potencialnih kupcev veliko več, pa samo 30!

Treba bo staviti še na kakšnega konja Obete za kitajski trg in druge razvijajoče se trge bi lahko okrepil novi iPhone nižjega cenovnega razreda – 5SE. Z njim želijo okrepiti svojo prodajo tudi v Indiji, kjer naj bi še letos odprli več lastnih trgovin.

Ceno Applove delnice pa bi lahko okrepila tudi njihova pridobivanja ali napredek v avtomobilski industriji, kjer se še morajo dokončno odločiti, ali bodo na tej poti vztrajali večinoma sami ali v partnerstvu z enim ali več uveljavljenimi avtomobilskimi proizvajalci.

Ne spreglejte