Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
17.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

6

Natisni članek

viralka Donald Trump Google

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 17.53

5 let, 9 mesecev

Kaj se zgodi, če v Google napišemo besedo idiot

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

6

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Če v teh dneh v Googlov spletni iskalnik slik vpišemo ključno besedo idiot, nam bo Google najprej postregel s fotografijami Donalda Trumpa. Gre za rezultat obširne protestne kampanje zoper predsednika ZDA, katere cilj je bil manipulacija algoritma, s katerim Google prikazuje najbolj ustrezne rezultate. Tej taktiki se neuradno sicer reče bombardiranje Googla.  

Zasluge za to, da ob iskanju ključne besede idiot z Googlom najprej še vedno vidimo obraz ameriškega predsednika, britanski mediji pripisujejo tamkajšnjim političnim aktivistom, ki jih je zelo zmotil Trumpov nedavni obisk Velike Britanije

Britanski protestniki so pred Trumpovim prihodom v London namreč začeli javno predvajanje in spletno promoviranje znane pesmi American Idiot (Ameriški idiot), ki jo je leta leta 2004 izdala glasbena skupina Green Day. 

Donald Trump, Theresa May
Novice Pred prihodom Trumpa v VB na lestvicah kraljuje pesem Ameriški idiot

Neuradna himna Trumpovega obiska Velike Britanije je nato dala zanos kritikom Donalda Trumpa, ki so na spletu začeli kampanjo tako imenovanega bombardiranja Googla.

Gre za znano taktiko zasmehovanja in javnega sramotenja, ki se naslanja na Googlov algoritem za razvrščanje rezultatov iskanja po ustreznosti in aktualnosti. Več kot je objavljanja in deljenja vsebin s skupnim imenovalcem, višje bo Google uvrščal te vsebine. 

Novice Poglejte trenutek, ko so Putina "zaščitili" pred Trumpom

Učinek snežne krogle

V konkretnem primeru sta bila skupna imenovalca Donald Trump in ključna beseda idiot. S povezovanjem fotografij ameriškega predsednika in objav o njem z besedo idiot so spletni aktivisti dosegli, da je Google fotografijo Donalda Trumpa ob iskanju besede idiot začel uvrščati vedno višje.

Ko so o tem začeli poročati še številni svetovni mediji, bralci pa deliti njihove članke, se je zgodil učinek snežne krogle in fotografija Donalda Trumpa je trenutno še vedno prvi rezultat, če z Googlom iščemo besedo idiot:

Fotografija Alberta Einsteina je med rezultati iskanja zaradi dobro branega članka z naslovom "Kakšna je razlika med genijem in idiotom?". Med številnimi obličji Donalda Trumpa sicer najdemo še ameriškega glasbenika Kanyeja Westa in politično aktivistko Ash Sarkar, ki je z idiotom ozmerjala kontroverznega britanskega televizijca Piersa Morgana, pa tudi Trumpova sinova Erica in Donalda mlajšega. Zraven je tudi ameriški filmski zvezdnik Robert De Niro, ki je Trumpa pred časom označil za idiota.  | Foto: Matic Tomšič Fotografija Alberta Einsteina je med rezultati iskanja zaradi dobro branega članka z naslovom "Kakšna je razlika med genijem in idiotom?". Med številnimi obličji Donalda Trumpa sicer najdemo še ameriškega glasbenika Kanyeja Westa in politično aktivistko Ash Sarkar, ki je z idiotom ozmerjala kontroverznega britanskega televizijca Piersa Morgana, pa tudi Trumpova sinova Erica in Donalda mlajšega. Zraven je tudi ameriški filmski zvezdnik Robert De Niro, ki je Trumpa pred časom označil za idiota. Foto: Matic Tomšič

Kako dolgo bo predsednik ZDA še ostal prvi zadetek ob iskanju ključne besede idiot, je nemogoče napovedati, ker Google svoj računalniški algoritem za razvrščanje rezultatov iskanja stalno spreminja in nadgrajuje, hkrati pa tudi zelo skrbno varuje informacije o tem, kako algoritem sploh deluje. 

Znano je zgolj to, da algoritem pri razvrščanju spletnih vsebin po ustreznosti upošteva na tisoče različnih dejavnikov (vir). 

Novice O vas vedo vse: kje ste bili, kaj ste gledali, s kom se pogovarjate

Izdajalec in ruski plinovod

Uporabniki največjega spletnega foruma Reddit so prejšnji teden po Trumpovem obisku Rusije, med katerim je s kritikami na račun ZDA razjaril marsikaterega ameriškega patriota, odvrgli nekaj lastnih "Google bomb". 

Ogromno uporabnikov Reddita je podprlo objavo s fotografijo Donalda Trumpa, na kateri je z velikimi črkami napisano TRAITOR, kar pomeni izdajalec:

Gre za prejšnji teden tretjo največkrat všečkano objavo na Redditu, ki je sicer ena od desetih najpogosteje obiskanih spletnih strani. | Foto: Matic Tomšič Gre za prejšnji teden tretjo največkrat všečkano objavo na Redditu, ki je sicer ena od desetih najpogosteje obiskanih spletnih strani. Foto: Matic Tomšič

Nekaj fotografij Donalda Trumpa se že pojavi na prvi strani rezultatov iskanja, če v Google vpišemo ključno besedo traitor.

Nekoliko bolj šaljiva objava medtem prikazuje Donalda Trumpa med igranjem tenisa, pri čemer se mu skozi kratke hlače vidijo spodnjice. Ob fotografiji je pripisano: Všečkajte to objavo, da bo to prva fotografija, ki jo bodo videli ljudje, če bodo z Googlom iskali ruski plinovod:

Donald Trump | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Če z Googlom iščemo ruski plinovod (russian pipeline), Donalda Trumpa v beli športni opremi za zdaj sicer še ne najdemo na vrhu rezultatov iskanja. 

Preberite tudi:

Donald Trump
Novice Trump iranskemu predsedniku: Nikoli več ne grozite ZDA
Mr. Bean, Rowan Atkinson
Novice Kaj je v ozadju novice, da je umrl legendarni Mr. Bean
Donald Trump
Novice Tretja svetovna vojna v Črni gori? Tako so v Podgorici odgovorili Trumpu.

 

 

Ne spreglejte