Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
13. 3. 2015,
15.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasveti Matic Tomšič

Petek, 13. 3. 2015, 15.31

6 let, 7 mesecev

Izbrišite podvojene datoteke in prihranite prostor na disku

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preverili smo, kateri programi vam lahko pomagajo pri odstranjevanju podvojenih datotek, ki po dolgotrajnejši uporabi računalnika prostor na disku odžirajo marsikateremu uporabniku.

dupeGuru Picture Edition Med datotekami, ki se na trdih diskih uporabnikov podvajajo najpogosteje, so zagotovo fotografije. Dodatne kopije se ustvarjajo med nameščanjem svežega operacijskega sistema in ohranjanjem starih diskovnih particij, varnostnim kopiranjem datotek in sinhronizacijo podatkov iz več različnih storitev shranjevanja v oblak (Google Drive, Dropbox).

dupeGuru Picture Edition je zelo zmogljiv in, kar je morda še pomembneje, zelo preprost program za odstranjevanje slikovnih duplikatov. V osrednjem oknu s pritiskom na plus izberite mapo, v kateri naj bi bili dvojniki fotografij, in pritisnite gumb Scan. Če programu ukažete, naj pregleda celoten diskovni pogon, particijo ali pa drevo map, v katerih je veliko datotek, bo postopek trajal nekoliko dlje (v našem primeru je 350-gigabajtno particijo diska s skoraj pet tisoč fotografijami analiziral nekaj deset minut).

Ko dupeGuru konča preiskavo, podvojenih datotek ne izbriše na lastno pest. Uporabnik se lahko sam odloči, katere datoteke bo zavrgel in katere želi obdržati. Program je brezplačno na voljo za platforme Microsoft Windows, Apple Mac OS X, Ubuntu in Arch Linux, prenesete pa ga lahko na tej povezavi.

DoubleKiller DoubleKiller je večnamensko orodje za odstranjevanje duplikatov, ki za razliko od zgoraj opisanega dupeGuruja PE ni omejeno le na iskanje fotografij, temveč pozna več datotečnih formatov. Ob iskanju po diskovnih particijah, mapah in celo osebnih računalnikih v lokalni mreži omogoča tudi filtriranje rezultatov glede na ime, velikost ali končnico (oziroma datotečni tip, kot so .mp3, .docx, .xml).

Vmesnik programa DoubleKiller, ki ga lahko prenesete tukaj, sicer ni najbolj pregleden, a tudi ne preveč zapleten. Za začetek dela na zavihku Options izberite mape, v katerih želite najti duplikate datotek, nato pa na zavihku DoubleKiller zadevo poženite s klikom na Run.

Programa DoubleKiller ni treba namestiti, saj je njegova izvršilna datoteka zapakirana v arhiv formata .rar. Ko ga prenesete na osebni računalnik, ga s pomočjo orodij WinRAR ali 7-zip samo razpakirajte v želeno mapo in poženite.

Winmerge Uporabniki, ki pogosto delajo z besedilom in tekstovnimi datotečnimi formati, lahko z odprtokodnim programom Winmerge poskrbijo za večjo preglednost map, v katere shranjujejo dokumente. Orodje v prvi vrsti namreč ni pesticid za duplikate, temveč uporabniku omogoči, da primerja dve podobni besedili in ju združi v en dokument. Zadeva je uporabna predvsem za iskanje sprememb v kopijah istega dokumenta, ki so nastale v različnih časovnih obdobjih. Winmerge boste našli na tej povezavi.

Ne spreglejte