Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
9. 9. 2014,
10.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Apple Matic Tomšič

Torek, 9. 9. 2014, 10.45

8 let

iPhone šestič, iWatch prvič

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Apple bo ob 19. uri po srednjeevropskem času predstavil novo generacijo telefona iPhone z zaporedno številko 6. Na odru se mu bo najbrž pridružila tudi pametna ura iWatch.

Pri Applu so znova tradicionalno počakali, da so glavnino razkrili tekmeci, zdaj pa je napočil čas za iPhone. Ob 19. uri po našem in 10. uri po lokalnem kalifornijskem času bo prvi mož Appla Tim Cook namreč predstavil nekaj razlogov, zaradi katerih se bodo pred Applovimi trgovinami znova vile dolge vrste kupcev.

iPhone 6 Zgodnje informacije o specifikacijah vsakega novega iPhona se že mesece pred izidom prodajajo kot vroče žemljice. Ker jezika za zobmi nekateri niso držali tudi med zadnjim razvojnim ciklom, o šestici vemo že praktično vse.

iPhone 6 naj bi bil opremljen s 4,7-palčnim zaslonom iz praktično neuničljivega safirskega stekla z ločljivostjo 1134 x 750 pikslov, kar pomeni, da gre za največji iPhone do zdaj (predhodnik 5S ima štiripalčni zaslon). Pod pokrovko bo domnevno tiktakal štirijedrni procesor Cortex-A8, pomnilniški modul za shranjevanje podatkov pa naj bi tokrat prvič zrasel celo do 128 gigabajtov (na voljo bodo seveda tudi klasične 16-, 32- in 64-gigabajtne različice). Fotoaparat? Znova 8MP, a z zmogljivejšim senzorjem in boljšo lečo.

Telefon bo glede na govorice izdelan v skladu s standardom IP67, kar pomeni, da bo odporen proti prašnim delcem in se bo lahko potopil do globine enega metra.

Slaba novica za vse, ki razmišljajo o nadgradnji trenutnega telefona z Applovim novincem – iPhone 6 bo ob prihodu na trg najbrž od deset do 15 odstotkov dražji od pričakovanj. To v ZDA najbrž pomeni 800 dolarjev, pri nas pa verjetno podoben evrski znesek.

iPhone 6L? Ali Apple vstopa na trg phabletov? Že nekaj časa se namreč pojavljajo ugibanja, ali bodo pri Applu posnemali Samsungov dvojec Galaxy S in Galaxy Note, saj naj bi se iPhonu 6 danes pridružil večji, a malce tanjši brat s kar 5,5-palčnim zaslonom in podobnimi zmogljivostmi, iPhone 6L. Njegova cena naj bi ob lansiranju znašala skoraj tisoč ameriških dolarjev, Apple pa naj bi ga kupcem ponudil šele mesec ali dva po iPhonu 6, saj v podjetju ne želijo, da bi v zelje hodil manjšemu bratu, ki bo predstavljal temelj Applove jesensko-praznične prodajne sezone. iWatch Pri Applu že vse leto namigujejo, da bodo z novo generacijo naprav zajadrali tudi v druge vode mobilne industrije. Da je na današnjo predstavitev povabljenih precej strokovnjakov iz sveta mode, je najbrž kar dober dokaz, da lahko na zapestju Tima Cooka pričakujemo pametno uro.

iWatch je ena Applovih najbolje varovanih skrivnosti. O njej vemo pravzaprav le to, da bo skoraj zagotovo izšla šele v prvem četrtletju 2015, na njeni cenovni nalepki pa bo znesek, ki bo v ponos preostalim Applovim napravam (beri: iWatch bo draga kot žafran). iOS 8 Applovi jesenski dogodki so tradicionalno tudi odskočna deska za mobilni operacijski sistem iOS. Osma različica ne prinaša očitnejših predelav vmesnika, temveč subtilne spremembe (boljša integracija z operacijskim sistemom OS X, nove funkcije kamere na starejših napravah, več možnosti uporabe čitalnika prstnih odtisov TouchID), ki naj bi poskrbele za še boljšo uporabniško izkušnjo. iOS 8 naj bi bil za prenos na voljo še ta teden, združljiv pa bo z Applovimi napravami od iPhona 4S naprej.

Ne spreglejte