Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2014,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google Evropska komisija

Sreda, 5. 2. 2014, 14.27

8 let

Google popustil: Prikazovali bomo tudi storitve konkurentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški spletni velikan Google je Evropski komisiji poslal nov sveženj predlogov, v katerih se zavezuje, da bo spremenil nastavitve za prikazovanje storitev konkurentov med rezultati iskanja.

Google je s tem odgovoril na očitke konkurenčnih podjetij, da promovira svoje storitve na njihov račun. Zaradi pritožb 18 konkurentov, med njimi Microsofta in TripAdvisorja, da ameriško podjetje zlorablja položaj največjega iskalnika, je Evropska komisija leta 2010 sprožila preiskavo. Googlu je grozila kazen do pet milijard dolarjev (3,7 milijarde evrov), ki pa se ji je zdaj očitno izognil.

"Menim, da bo predlog, ki smo ga dobili po dolgih in napornih pogajanjih, pomiril vse strahove," je povedal evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia. "Končno odločitev bomo sicer sprejeli po pogovoru s podjetji, ki so vložila pritožbe."

Med rezultati tri konkurenčne ponudbe Google je obljubil, da bo med rezultati iskanja ob prikazu svojih specializiranih storitev (na primer za izdelke, hotele ali restavracije) izpisal tudi storitve treh konkurentov. Te bo izbral objektivno, rezultati pa bodo prikazani tako, da jih bodo lahko uporabniki enakovredno primerjali z Googlovimi storitvami.

Poleg tega bo ameriško podjetje tudi odstranilo omejitve, ki so do zdaj oglaševalcem preprečevale prenos kampanj na konkurenčne platforme, kot sta Yahoo in Microsoftov iskalnik Bing.

Zaveze Googla, ki ima v Evropi kar 75-odstotni tržni delež med iskalniki, bodo veljale za obdobje petih let in samo za Evropski gospodarski prostor, so sporočili z Evropske komisije.

"Naša naloga je zaščititi konkurenco v dobro uporabnikov, ne podjetij," je ob tem poudaril Almunia. "Ta sprememba ljudem ponuja resnično izbiro in konkurenčne storitve predstavlja na enakovreden način. Odločitev pa je nato v rokah uporabnikov."

Sporen je tudi Android Kljub skorajšnjemu dogovoru pa se Google še ni izognil vsem nevarnostim. Evropska komisija bi namreč lahko kmalu začela še eno preiskavo, tokrat Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android, kar bi lahko podjetju povzročilo precej večjo škodo.

Android, ki je nameščen na treh četrtinah vseh pametnih mobilnikov na svetu, Google ponuja brezplačno. Operacijski sistem sicer podjetju omogoča predvsem širitev storitve iskanja na mobilne naprave. Skupina FairSearch, v kateri sta tudi Microsoft in Nokia, je zato Google obtožila, da uporablja Android za preusmerjanje prometna na svoj iskalnik.

Ne spreglejte