Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
13. 3. 2015,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

otroci računalnik Matic Tomšič

Petek, 13. 3. 2015, 13.02

8 let

Če želiš šolarja navdušiti nad programiranjem, mu podari računalnik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medijska hiša BCC bo v okviru kampanje za povečevanje zanimanja za programiranje med mladimi milijon britanskih šolarjev opremila s preprostimi računalniki Micro Bit.

Napravice Micro Bit, ki malce spominjajo na med programerji zelo priljubljene miniaturne osebne računalnike Raspberry Pi, bodo temelj kampanje Make it Digital, s katero želijo britanske šole in BBC med mladimi spodbuditi zanimanje za elektroniko in programiranje. Primitivni računalniki, ki jih je mogoče programirati, bodo postali učni pripomoček približno milijona 11-letnikov, učencev britanskega sedmega razreda. Micro Bit bo za tiste, ki bodo zanj pokazali zanimanje, odskočna deska za uporabo naprednejših računalnikov in programskih jezikov, piše BBC. Pri projektu sodelujeta tudi Samsung in Microsoft Micro Bit, katerega ime je poklon legendarnemu začetniškemu osebnemu računalniku BBC Micro computer iz 80. let prejšnjega stoletja, sicer družno razvija več kot 25 podjetij in organizacij. Med njimi so tudi velika imena, kot so južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung, softverski gigant Microsoft in ARM, vodilni proizvajalec procesorjev za mobilne naprave.

Tehnične podrobnosti naprave Micro Bit še niso znane, The Register pa piše, da jo sestavlja sistem na čipu z mrežo žarnic LED, ki jih je prek povezave USB mogoče programirati tako, da utripajo v različnih vzorcih in zaporedjih. Med milijoni mladih programerjev morda novi Bill Gates ali Mark Zuckerberg Po besedah Tonyja Halla, prvega moža medijske hiše BBC, je cilj projekta Make it Digital navdihniti novo generacijo programerjev, ki bodo v prihodnosti spreminjali in izboljševali življenja milijonov ljudi. "Nekaj podobnega danes počnejo tisti, ki so v 80. letih prejšnjega stoletja delali z našim računalnikom BBC Micro computer," je po pisanju BBC še povedal Hall. Mladi programerji bodo morebitno pisanje zgodovine sicer začeli v prihodnjem šolskem letu.

Ne spreglejte