Matic Tomšič

Ponedeljek,
12. 8. 2024,
11.48

Osveženo pred

1 dan, 22 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,44
nasvet pametni telefon Chrome Google

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 8. 2024, 11.48

1 dan, 22 ur

Brskalnik Google Chrome bo dobil zelo uporabno novost, ki jo že imajo nekateri telefoni #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,44

Google Chrome, daleč najbolj razširjen spletni brskalnik, bo na namiznih računalnikih zelo kmalu vsem uporabnikom ponujal možnost iskanja z obkrožanjem stvari, o katerih bi radi izvedeli več, s kazalcem miške – tako imenovano funkcijo "obkroži in išči". Gre za prvino, ki so jo prvi dobili uporabniki oziroma kupci pametnih telefonov serije Samsung Galaxy S24 in Google Pixel 8. 

Funkcija obkroži in išči se bo na namiznih računalnikih imenovala "drag to search", kar bi lahko dobesedno prevedli v "povleci za iskanje". 

Gre za način iskanja prek orodja Google Lens, ki je namenjeno prepoznavanju slik in fotografij. Kdor bo želel več izvedeti o elementu na zaslonu, ki ga še posebej zanima, naj gre za fotografijo živali, mesta ali prizor iz videoiger, ga bo lahko preprosto obkrožil in Google mu bo v posebnem oknu na desni strani zaslona postregel z relevantnimi rezultati.

Funkcija obkroži in išči je bila do zdaj že na voljo uporabnikom Samsungove prestižne linije Galaxy S24 ter Googlovih pametnih telefonov Pixel 8 in Pixel 8 Pro. Na fotografiji pametni telefon Google Pixel 8.  | Foto: Matic Tomšič Funkcija obkroži in išči je bila do zdaj že na voljo uporabnikom Samsungove prestižne linije Galaxy S24 ter Googlovih pametnih telefonov Pixel 8 in Pixel 8 Pro. Na fotografiji pametni telefon Google Pixel 8. Foto: Matic Tomšič

Kot je razvidno z zgornjega videoposnetka, bomo do funkcije dostopali z desnim klikom miške kjerkoli v brskalniku Chrome in v meniju, ki se bo pojavil, izbrali Iskanje z Google Lens, nato bomo imeli možnost obkrožiti oziroma označiti katerikoli del zaslona, ki bo s tem postal iskalni parameter.

Zakaj je iskanje z orodji, kot je Google Lens, lahko izredno uporabno? Odgovor najdete v tem članku:

Zadnjica, Rusija
Novice Ruski propagandi o razgaljeni svetlolaski nasedajo tudi Slovenci

Še vedno bo sicer mogoče neposredno iskanje z Google Lens, kar storimo tako, da na izbrano fotografijo kliknemo z desno tipko miške in nato izberemo možnost Iskanje z Google Lens. 

Nov način iskanja z Googlom trenutno še ni na voljo vsem uporabnikom brskalnika Chrome, saj še ni vključen v aktualno različico (127.0.6533.100). Do funkcije lahko za zdaj pridemo z namestitvijo preizkusne oziroma "beta" različice brskalnika Chrome (različica 128), ki je na voljo na tej povezavi

Preberite tudi:

Galaxy S24 ULTRA
Novice Samsung Galaxy S24 Ultra: najnovejši Samsungov vrhunec