Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
20. 11. 2015,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marissa Mayer Yahoo Alibaba

Petek, 20. 11. 2015, 11.50

8 let

Ali so direktorici Yahooja šteti dnevi?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nekateri lastniki in mnogi zaposleni menijo, da je Marissa Meyer preveč neodločna in da njen način vodenja ni učinkovit, zato bo morda kmalu morala poiskati novo službo.

Glavna izvršna direktorica internetnega podjetja Yahoo Marissa Mayer podjetje vodi kot "mikromenedžerka" in nima koherentne strategije, zaradi česar Yahoo ne more izpeljati velike vrnitve, na katero so mnogi upali, ko je Mayerjeva prevzelo krmilo pred dobrimi tremi leti. Te ostre besede so, ob sklicevanju na dobro obveščene vire znotraj podjetja, zapisali v reviji Forbes.

Vzdušje postalo neprijetno in sovražno

Ob pešanju zaupanja v direktorico tako med vodstvom kot tudi med drugimi zaposlenimi se slabša tudi delovno vzdušje v podjetju – opisujejo ga kot neprijetno in sovražno. Vrhunec takega nespodbudnega vzdušja se je pokazal oktobra, ko je takratno mesečno srečanje najvišjih članov vodstva v razkošnem hotelu Park Central v San Franciscu kljub spodbudnemu začetku preraslo v odkrit (ter niti najmanj vljuden in spodoben) besedni spopad z glasno izmenjavo žaljivk in obtožb glede pomanjkanja pozornosti in razumevanja ter pripravljenosti na nujne spremembe. Ni manjkalo niti kletvic.

Prvi dan, ko so razpravljali o strategiji in novih izdelkih, so še nekako končali, drugi dan, ko so govorili o zaposlenih, pa je skoraj na začetku – natančneje takrat, ko so razpravljali o poraznem padcu rezultatov v anketi o zadovoljstvu zaposlenih – nepovratno počilo.

Odhode nekaterih vodilnih želeli prikazati kot del skrbnega načrtovanja

A to je pravzaprav le ena v vrsti epizod nezadovoljstva, ki se vrstijo in stopnjujejo. Tako je med drugim več vodilnih pred kratkim zapustilo podjetje in tako še poglobilo pomisleke glede načina, kako Marissa Mayer vodi podjetje, je že pred časom poročal Business Insider. Med drugim ji očitajo, da kot "mikromenedžerka" zapravlja veliko časa za osebno potrjevanje manjših operativnih zadev, ki bi jih morala zaupati vodstvu na nižji ravni, ter da je reorganizacija produktnih ekip okrog mobilnih storitev potekala odločno prepočasi in s preveč vmesnimi spremembami, kar je dodatno prizadelo delovno vzdušje.

Prva dama Yahooja je ob teh odhodih s svojim odzivom še poglobila nezadovoljstvo med preostalimi zaposlenimi, saj je kljub jasnim razlogom za odhod teh sodelavcev to skušala prikazati kot učinek skrbnega načrtovanja.

Številke rdeče in navzdol

Poleg razmer znotraj podjetja pa Mayerjevi direktorske dneve zagotovo grenijo tudi razmere na trgu. Yahooju še vedno ne uspe doseči pričakovanih in želenih poslovnih rezultatov – ne le da kronološko in nekoč tudi po obsegu prvega velikana že dalj časa prehitevata Google in Facebook, zdaj ga prehitevajo tudi mladi in nekoč bistveno manjši igralci, kot so Instagram, Snapchat in Twitter.

V zadnjem trimesečju je Yahoo doživel osemodstotni padec čistih prihodkov, na področju prihodkov od iskalnika, ki je v strategiji Marisse Mayer prednostnega pomena, pa kar 13-odstotnega. Niti eni od novih Yahoojevih mobilnih aplikacij ni uspelo ustvariti toliko prihodka, kolikor ga Yahoo nujno potrebuje za kompenzacijo nastalih prihodkovnih izpadov.

Yahoo pa je tudi tik pred tem, da izloči svoje lastniške deleže v Aziji. Delniški trg ocenjuje vrednost Yahooja na 31 milijard ameriških dolarjev (okrog 28 milijard evrov), a sta v tem zajeta tudi delež v kitajskem podjetju Alibaba, vreden 30 milijard ameriških dolarjev (27 milijard evrov), in delež v Yahoo Japan, vreden osem milijard ameriških dolarjev (okrog 7,3 milijarde evrov). Ni zanemarljiv niti 5,5-milijardni dolarski (pet milijonov evrov) gotovinski dolg.

Decembra priložnost za časten umik

Vse to dodatno vpliva na vprašanje, koliko časa bo Marissa Mayer, nekoč zvezda pri Googlu, lahko še ostala na svojem zdajšnjem delovnem mestu. Forbes ponuja mogoč odgovor na to vprašanje, spet ob sklicavanju na "nekatere dobre poznavalce": konec decembra, ko Marissa Meyer pričakuje rojstvo dvojčic, bi bil lahko idealen trenutek za časten umik. Če se to zgodi takrat, bo Mayerjeva le še ena v vrsti tistih, ki so se poskusili spopasti z izzivi glavnega izvršnega direktorja podjetja Yahoo, a jih je že v razmeroma kratkem času odneslo naraščajoče nezadovoljstvo vlagateljev in sodelavcev. Pred Mayerjevo, ki je vodenje prevzela julija 2012, jih je bilo kar pet v petih letih pred tem.

Drugi časi zahtevajo druge pristope

Treba je seveda priznati, da se je Mayerjeva pred tremi leti usedla na zelo vroč stol. Yahoo je namreč nastal pred poldrugim desetletjem, v obdobju, ko so bili oglaševalci pripravljeni plačati zajetne zneske za pozornost bralcev, ki so obiskovali njegove vsebine. Danes je drugače, v mobilnem obdobju se bralci zadržujejo na aplikacijah in na družbenih omrežjih, ki v času nastanka Yahooja niso obstajala.

Novi časi zahtevajo nove pristope in od Mayerjeve so pričakovali, da bo tem razmeram primerno znala poiskati primerno učinkovito pot. Sprva je bilo videti, da bo znala in zmogla – v podjetje so prihajali nadarjeni sodelavci, maja 2013 je za 1,1 milijarde ameriških dolarjev (eno milijardo evrov) Yahoo kupil Tumblr, ki je edini v Yahoojevem portfelju z močno rastjo poslovanja –, a zdaj so nekateri od nekoč visoko pozicioniranih v podjetju, ki so ga medtem zapustili, za Forbes (ob zahtevi za ohranjanje anonimnosti) povedali, da je njen način vodenja pripeljal do žalosti in vznemirjanja zaradi "uničevanja dobrega dela številnih ljudi".

Brez soočanja, a z neomajnimi spodbudnimi besedami

Mayerjeva ni sprejela povabila Forbesovih novinarjev za sodelovanje pri nastanku njihove zgodbe, prav tako je Yahoo ni želel komentirati niti pred objavo niti pozneje. V nekaterih svojih prejšnjih izjavah je Mayerjeva optimistično izjavila, da je "ena od stvari, na katere je ponosna, to, da so zgradili prihodnost" in da "ima Yahoo pravo nadarjenost, pravo strategijo in prava sredstva za ustvarjanje dolgoročne rasti za svoje vlagatelje".

Poslovni rezultati ter vzdušje med sodelavci in vlagatelji nakazujejo, da te besede niso več deležne takega zaupanja kot ob njenem prihodu. Tudi zato, ker je imel on njenem prihodu Yahoo 13,0-odstotni delež spletnih poizvedb v ZDA, zdaj pa ima samo še 12,7-odstotnega.

Ne spreglejte