Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2011,
7.20

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ivan Zidar Čista lopata

Petek, 20. 5. 2011, 7.20

5 let, 7 mesecev

Zidar le prišel na sojenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prvi mož SCT Ivan Zidar je po mesecu dni danes le prišel na ljubljansko okrožno sodišče, kjer mu sodijo v zadevi Čista lopata.

Obravnava zoper njega trenutno poteka ločeno. Zidarja namreč zaradi zdravstvenih težav nekaj časa ni bilo na sodišče, zato ga je sodnica Vesna Podjed izločila iz postopka. V tem času so na obravnavi zoper Hildo Tovšak, Dušana Črnigoja, Tomaža Žiberta, Ivana Demšarja, Boruta Farčnika, Srečka Gabriča in Ivana Krofliča predvajali prisluhe, posnete konec leta 2007 in v začetku leta 2008, začeli pa so tudi z branjem odredb za tajna opazovanja in ogledom posnetkov tajnih opazovanj. Izvedbo dokazov morajo ponoviti še za Zidarja Ta postopek treba sedaj ponoviti tudi za Zidarja. Sodnica je tukaj pojasnila, da je dobila pojasnilo kliničnega oddelka za nevrokirurgijo UKC Ljubljana, v katerem so zapisali, da glede na sedanje Zidarjevo zdravstveno stanje ni zadržkov, da se Zidar ne bi udeleževal sojenja.

"Zidar želi konstruktivno prispevati k poteku kazenskega postopka" Je pa eden od njegovih zagovornikov, Boštjan Penko, dopoldan sodnici pojasnil, da mora Zidar vsak drugi dan na punkcije, zato na sodišču ne more ostati dlje kot do 12. ure. Prav tako sprva predvidene torkove obravnave ne bo, saj Zidar v ponedeljek odhaja v zdravilišče. Naslednja obravnava bo tako predvidoma prihodnji petek. Je pa ob tem Penko Podjedovi pojasnil, da želi Zidar konstruktivno prispevati k poteku kazenskega postopka in nima namena, da bi se postopku izogibal ter se neupravičeno skliceval na zdravstvene težave. Kot je namreč dejal Penko, Zidar želi, da se postopek čim prej združi s postopkom zoper preostalo sedmerico obtoženih ter da se sojenje v razumnem roku tudi zaključi.

Kot že omenjeno, je sodišče že predvajalo tako prisluhe kot posnetke tajnega opazovanja, zato je Zidarjeva obramba izrazila načelno nestrinjanje z izvajanjem dokazov, preden se odloči o njihovi zakonitosti oz. morebitni izločitvi. Kljub temu je sodišče prisluhe na tokratni obravnavi ponovno predvajalo.

Ne spreglejte