Sobota,
22. 6. 2013,
15.43

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

varnost policija

Sobota, 22. 6. 2013, 15.43

4 leta, 3 mesece

Za brezskrbne počitnice poskrbimo tudi za varnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da se dopusti in šolske počitnice ne bi končale s slabo voljo, je treba nekaj pozornosti nameniti tudi varnosti.

Tatvine, vlomi in druga kazniva dejanja namreč niso redkost v poletnem času. Zato policija svetuje, naj ljudje z osnovnimi ukrepi poskrbijo za zavarovanje domov, vozil in osebnih predmetov. Seveda tudi previdnost v prometu ne bo odveč.

Da bi čas letnih dopustov in počitnic preživeli varno, policija svetuje, naj ljudje poskrbijo za svojo varnost na poti, v turističnih krajih in na množičnih prireditvah ter naj v svoji odsotnosti primerno poskrbijo za zaščito svojih domov.

Tudi če nas ni doma, ni treba, da vlomilci to vedo Policija opozarja ljudi, naj v času svoje odsotnosti prosijo bližnje ali sosede, da popazijo na njihove domove. Ob tem naj poskrbijo, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma. Praznijo naj poštne nabiralnike ter po možnosti odpirajo in zapirajo senčila v stanovanju.

Za večjo varnost je priporočljiva tudi vgradnja sodobne ključavnice in alarmne naprave. Policija posebej opozarja, naj ljudje doma ne hranijo večjih količin denarja ali drugih vrednejših predmetov. Ob tem je priporočljivo tudi, da si občani zapišejo številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajo.

Previdnost je potrebna tudi v prometu Ob koncu tedna in pred državnim praznikom policisti pričakujejo zgoščen promet proti turističnim krajem, pogosti bodo tudi zastoji na cestah in mejnih prehodih. Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško so v počitniških dneh običajne daljše kolone in čakalne dobe za prestop državne meje. Voznikom zato policija priporoča, naj raje uporabijo manj obremenjene mejne prehode. Poleg tega naj se pred začetkom poti pozanimajo o stanju na cestah ter spremljajo prometne informacije pri Prometno-informacijskem centru.

Policija posebej opozarja udeležence v cestnem prometu, da vozijo previdno, odgovorno in strpno. Policisti bodo v času poletne turistične sezone izvajali tudi različne preventivno-represivne aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti v cestnem prometu.

Vsi udeleženci v prometu naj se na pot odpravijo spočiti in z ustrezno opremljenimi vozili. Pred vstopom v vozilo, naj ga ustrezno prezračijo in si v njem zagotovijo primerno temperaturo.

Da bi se izognili vlomom v avtomobile, naj vozniki ne puščajo denarnic, dokumentov in drugih vrednih predmetov v avtomobilu na vidnem mestu. Poleg tega pa naj zaprejo vsa okna in vrata ter zaklenejo vozilo in prtljažnik. Ključev naj ne puščajo v avtomobilu brez nadzora.

Previdno tudi na avtocestnih postajališčih V zadnjem času so na avtocestnih postajališčih pa tudi pred trgovskimi središči v porastu tudi tatvine, ko neznanec pristopi k vozniku, češ da je nekaj narobe z avtomobilom, ali pa ga prosi za pomoč in s tem preusmeri voznikovo pozornost, medtem pa drugi nepridiprav pristopi z drugega konca in vozniku s sopotnikovega ali zadnjega sedeža ukrade denarnico ali druge vredne predmete. Policisti tudi opozarjajo, naj vozniki med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajo svoje vozilo. Ko pa poskušajo neznane osebe zaustaviti posamezna vozila na uvozih na postajališče, pa policisti opozarjajo, naj vozniki tega že zaradi prometne varnosti ne storijo.

Denarnica pod brisačo ni varna Samozaščitno moramo ravnati tudi na dopustu. Vsako leto je na plažah veliko tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, mobilnih telefonov, denarja in drugih predmetov. Policija zato svetuje, naj vrednejših predmetov ljudje ne nosijo na plažo. Predvsem je pomembno, da teh predmetov ne puščajo brez nadzora na mestih, kjer so lahko dostopni.

Med letovanjem v tujini je denar najbolje menjati v menjalnicah oziroma bankah, in ne na ulici, kjer so turisti izpostavljeni prevaram ali celo roparjem. Pa tudi med obiski lokalov in na plažo ni priporočljivo nositi večje vsote denarja, ampak je bolje uporabljati bančne kartice.

Poleg tega pa je v tem času po Sloveniji organiziranih več javnih prireditev, zato policisti vse obiskovalce opozarjajo, naj upoštevajo vsa navodila organizatorjev in drugih pristojnih služb, ki zagotavljajo varnost in javni red na javnih zbiranjih. Kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi, pa je treba še posebej paziti na svoje dokumente in osebne stvari.

V primeru tatvin ali vlomov policisti svetujejo, da to takoj prijavijo najbližji policijski postaji oz. pokličejo na interventno telefonsko številko policije 113 ali anonimno številko 080 1200.

Eni za ohladitev v reko, druge bo pral dež V vročih poletnih dneh se bo veliko ljudi želelo ohladiti v rekah, jezerih in morju. Kopanje pa, kot opozarja policija, ni povsod varno, ampak le na vodnih površinah, ki so temu namenjene, oziroma v tako imenovanih kopalnih vodah. Divja kopališča so namreč lahko z varnostnega vidika večkrat problematična za različne rekreacijske dejavnosti na in ob vodi.

Vreme sicer ravno te dni, ko si bo marsikdo privoščil vsaj podaljšani konec tedna, če ne že začetek počitnic, nekoliko muhasto. Vremenoslovci napovedujejo za danes večinoma sončno vreme s temperaturami do 32 stopinj Celzija. Popoldne bodo nastale posamezne nevihte, ki se bodo ponekod zavlekle tudi v noč, ko lahko na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju nastane tudi kakšno krajevno neurje. Jutri bo deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponekod bodo krajevne plohe. Prevladovalo bo dokaj sončno vreme. Ponedeljek bo bolj deževen in hladen, v torek pa naj bi se spet zjasnilo. Bo pa več sonca ob Jadranu, še napovedujejo na Agenciji za okolje.