Ponedeljek,
11. 7. 2011,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vročina smrt morje

Ponedeljek, 11. 7. 2011, 12.30

8 let

Vročina in morje na Hrvaškem usodni za več ljudi, tudi Slovenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi hude vročine in utopitev je na hrvaški obali na območju Zadra od četrtka do sobote umrlo osem ljudi, med njimi tudi 53-letni slovenski državljan, ki je bil srčni bolnik.

Med plavanjem v zalivu Vodice na Pagu je v četrtek doživel srčni napad in utonil, na spletni strani poroča hrvaški časnik Večernji list.

Utopitve in srčni napadi V četrtek zjutraj je na območju Zadra umrl 62-letni nizozemski državljan, poleg slovenskega državljana pa je v morju v četrtek popoldan utonil tudi 55-letni Madžar. V petek se je utopil 46-letni državljan BiH, ki se je potapljal na dah, nato pa se je po prihodu iz morja zgrudil in umrl 75-letni hrvaški državljan.

V soboto je na plaži umrl 75-letni državljan BiH, po prihodu v apartma pa 50-letni Poljak in še 56-letni hrvaški državljan, danes poroča Večernji list. Kot dodaja, so zadrski zdravniki poudarili, da so imeli od začetka vročinskega vala prejšnji teden za sto odstotkov več posegov kot pred njim.

Vročina je sicer zajela celotno Hrvaško, ne le obalo. Tako je tudi na osiješkem območju najverjetneje zaradi posledic visokih temperatur umrl moški, še poroča časnik. Pri tem dodaja, da so med umrlimi večinoma kronični bolniki.

Minuli konec tedna so bile temperature na Hrvaškem večinoma med 32 in 35 stopinj Celzija, ponekod pa tudi 38 stopinj Celzija.

V Grčiji do 39 stopinj Tudi sicer je vročinski val je zajel celotno območje Balkana, prebivalci pa na različne načine iščejo rešitev pred izjemno visokimi temperaturami. V Grčiji naj bi temperature danes dosegle 39 stopinj Celzija, na Hrvaškem je vročina zahtevala več kot deset življenj, rekordno vroče pa je tudi drugod.

Pretijo tudi gozdni požari Vročina namreč ni prizanesla niti Bosni in Hercegovini, v Mostarju naj bi se na primer živo srebro danes povzpelo kar na 40 stopinj Celzija, Srbiji in Črni gori. V slednji so v nedeljo v Podgorici in Danilovgradu izmerili 39 stopinj Celzija, kar pomeni, da so preživeli najbolj vroč dan v zadnjih 50 letih. V Srbiji so medtem danes namerili 37 stopinj.

Medtem ko so na Hrvaškem samo na širšem območju Zadra zabeležili osem, v Slavoniji pa še tri smrtne žrtve vročine, se v Grčiji zaradi visokih temperatur že soočajo z gozdnimi požari. Zaenkrat so sicer še vsi pod nadzorom.