Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nasilje sodba

Četrtek, 12. 5. 2011, 17.57

8 let

Štiri leta zapora za nasilnega upokojenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na 4 leta in 2 meseca enotne zaporne kazni je bil danes obsojen 62-letni upokojenec Vinko Maselj iz Vidrge pri Vačah, spoznan za krivega poskusa uboja in povzročitve lahke telesne poškodbe.

Oktobra 2009 je v lokalu Zarnikova klet v Mlinšah z razbitim kozarcem po obrazu udaril Milana Kosa in ga porezal po nosu in licih, 26. maja lani pa je nasproti bara Trata v Kandršah z ostrim predmetom zabodel Marjana Jurišiča v jetra in trebuh, po tem ko je nekdo za šankom klical "aufbiks", ugotavlja senat predsedujoče Mateje Lužovec. Medtem ko je bil Kos na srečo "le" lažje telesno poškodovan, bi Jurišič brez hitre zdravniške pomoči lahko tudi umrl. Od okolja pričakuje preveč... Pred končno odločitvijo je bil zaslišan izvedenec psihiater Dragan Terzić. Ta pri Maslju ugotavlja pasivno-agresivno strukturirano osebnost, katere značilnost je znižana frustracijska toleranca in razdražljivost. "Gre za osebo, ki veliko pričakuje s strani okolja in se zaradi občutka prizadetosti hitro znajde v opoziciji. Vendar pogosto ne reagira pravočasno, ampak kopiči jezo. Tudi manjši konflikt lahko povzroči bolj izrazito reakcijo od pričakovane," je razglagal Terzič. Pravi tudi, da organskih okvar ali motenj možganov klinični pregled pri Maslju ni pokazal. Zaključil je, da je tiste majske noči Maselj dobro vedel, kaj se je dogajalo. Trdi, da sta se poškodovala sama "Jaz sem nedolžen. Gre za cel kup laži, samo da bi se od naše hiše dobil denar," je med zaključno besedo dejal Maselj, ki sodišča ni uspel prepričati, da za vsemi očitki stoji "Jurišičeva klapa". Maselj namreč v Kandršah dopušča možnost, da se je Jurišič zabodel sam, glede dogajanja v Mlinšah pa pravi, da je ravno nesel kozarec k ustom, ko mu je Kos brez pravega razloga dal "čelaka".

Tem fantom, ki naj bi se ukvarjali tudi s preprodajo ukradenih avtomobilov, se je menda na smrt zameril zato, ker je prijatelj kriminalista, ki je nekoč preiskoval zadevo v zvezi z domnevnimi nečednostmi enega od njih. "Kaj je kurba stara, ne moreš lagati tako kot jaz. Na koncu te čaka...," je danes povedal Maselj, da mu je Jurišič pred kratkim dejal in pomahal s pištolo. Maselj je sicer od maja lani v hišnem priporu, ki mu je bil podaljšan do pravnomočnosti.

Slovenija ima talent, pa tudi pošast "Takoj naj mi umreta oba otroka, če je to res," se je na Masljeve navedbe, da mu je grozil s pištolo, odzval Jurišič. Prepričan je, da ima Slovenija talent, pa tudi pošast, ki ji je ime Vinko Maselj. "Prosim, sledite tožilstvu in ga brez kančka slabe vesti obsodite," je moledoval. S sodbo je bil nakoncu vidno zadovoljen, čeprav je Maselj dobil nekoliko manj, kot je zahteval tožilec - 5 let zaporne kazni.

Aktivno vlogo je igral tudi oškodovanec V obrazložitvi sodbe je sodnica poudarila, da je pri netenju prepira v Kandršah aktivno vlogo igral tudi Jurišič, kar je med zaslišanjem tudi priznal. Naprimer, da je v splošnem pretepu enega od obtoženčevih sinov po hrbtu in nogah s ključem, "kajti če hočeš človeka onesposobiti, ga moraš tako, sicer ga ubiješ," je razlagal oktobra lani. Kako natančno sta se dogodka v Mlišnah in Kandršah odvijala, pa najbrž ne bo nikoli povsem jasno, saj je sodišče tehtalo na podlagi dveh popolnoma različnih zgodb (govori se, da so bile nekatere priče izdatno podkupljene z alkoholom).

Za poskus uboja je Maslju senat prisodil 3 leta in pol zapora, za povzročitev lahke telesne poškodbe pa 10 mesecev. Kot olaševalno okoliščino so sodniki Maslju upoštevali nekaznovanost, urejeno družinsko življenje in vpliv Jurišiča na nastalo situacijo, na drugi strani pa v oči bode "izredno zavržen" način storitve kaznivih dejanj, o čemer smo pri nas že obširno pisali. Maselj bo moral plačati tudi stroške sodnega postopka, oškodovanca pa bosta svojo odškodnino terjala na pravdah. Jurišič je novinarjem po koncu dejal, da bo zahtevanih 70.000 evrov v celoti namenil žrtvam podobnih kaznivih dejanj.

Ne spreglejte