Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
4.06

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

ženske ženske Vožnja Savdska Arabija

Četrtek, 21. 6. 2018, 4.06

5 let, 10 mesecev

Savdijke v nedeljo prvič za volan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
vožnja Savdska Arabija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V nedeljo bo Savdska Arabija kot zadnja država na svetu zakonito dovolila vožnjo ženskam. Odlok o odpravi prepovedi vožnje žensk je prišel septembra lani, 28 let po tem, ko so Savdijke prvič protestirale za pravico do vožnje.

V Savdski Arabiji se dogajajo revolucionarne spremembe. V nedeljo bo uradno preklican odlok, ki ženskam prepoveduje voziti avto. Po poročanju CNN ima prvih deset žensk že vozniška dovoljenja, v kratkem pa naj bi za dovoljenje zaprosilo še okoli dva tisoč žensk. Vozniško dovoljenje je za Savdijke velik korak k enakopravnosti med spoloma. Pred tem jim je zdaj že preminuli kralj Abdulah leta 2011 podelil volilno pravico, prvič pa so volile leta 2015.

Dolga pot do vožnje 

Revolucionarne spremembe so se začele že spomladi leta 2011, ko se je Savdijka Manal al Sharif na skrivaj posnela med vožnjo z avtom. V pogovoru za CNN je pozneje dejala "V Savdski Arabiji imaš kot ženska lahko doktorat, a še vedno ne smeš voziti." Al Sharifova je za svoje potrebe tako najela voznika, ki pa jo je vztrajno nadlegoval. Pozneje je Manal al Sharif na spletu objavila posnetek sebe za volanom med vožnjo po ulicah mesta Khobar v Savdski Arabiji.

Posledično so Savdijko zaradi prepovedane vožnje aretirali in za devet dni poslali v zapor. Podobni dogodki so sledili leto pozneje, leta 2014 je bila Loujain al Hathloul zaprta 73 dni, potem ko je poskušala voziti iz Združenih arabskih emiratov v Savdsko Arabijo. Številne aretacije so bile za al Sharifovo in ženske v Savdski Arabiji povod za spremembe. S kampanjo na družbenih omrežjih pod imenom Women2Drive, ki je dejavna še danes, so se odločile poseči po spremembah, ki so sadove obrodile septembra 2017.

Savdska arabija salon ženske
Novice V Savdski Arabiji aretirali sedem aktivistov za pravice žensk

Savdske oblasti so sicer v zadnjem času aretirale več zagovornikov pravic žensk, ki so protestirali proti prepovedi vožnje. Aretirane so po poročanju CNN obtožili izvajanja organiziranega dela, s katerimi naj bi kršili državna načela in rušili mir v kraljevini. Mnogo članov savdske oblasti namreč nasprotuje dodeljevanju pravic ženskam.

Reforme prestolonaslednika

V zadnjih mesecih je Savdska Arabija v okviru obsežnega reformnega procesa, ki ga je zagnal prestolonaslednik Mohamed bin Salman, popustila pri nekaterih strogih pravilih. Savdska Arabija je bila do zdaj še edina država na svetu, ki ženskam ni dovolila za volan. V zadnjem letu so v Savdski Arabiji odprli kino, ženske pa lahko prvič brez soglasja moškega potujejo, se izobražujejo in v nekaterih primerih celo opravljajo delo. Savdski princ je odločen modernizirati družbo ter jo postaviti v ekonomsko boljši položaj.

Mohamed bin Salman | Foto: Reuters Mohamed bin Salman Foto: Reuters

Številne omejitve

Vožnja avtov je tako velik korak za ženske v Savdski Arabiji, ki pa se še vedno ne smejo družiti z moškimi, s katerimi niso v sorodu. Za pridobivanje potnega lista pa tudi za zdravstveno oskrbo morajo pridobiti soglasje moža, če so poročene, oziroma očeta ali drugega moškega sorodnika, če niso.

Tradicionalni prebivalci in tisti, ki so blizu oblasti, še vedno strogo obsojajo zahodni način življenja in način oblačenja. Ženska, ki si želi odpreti bančni račun, prav tako potrebuje soglasje moškega.

Savdska Arabija ženske vožnja
Avtomoto Ženske v Savdski Arabiji bodo vozile, koga čakajo posli?
Ne spreglejte